Almatermésű fajták

A termesztett gyümölcsök között vezető alma, és lényegesen kisebb területen termesztett körte, valamint a házi kertben megtalálható birs és naspolya tartoznak e csoportba.

Almák

alma tények

Az almát többnyire mérsékelt éghajlati viszonyok alatt termesztik. A nagyobb rész friss gyümölcsként kerül értékesítésre a piacon. Több, mint 600 000 tonna almalé sűrítmény keletkezik évente, kisebb mennyiséget használnak fel almaborhoz, szárított almaszeletekhez, almapürének, stb.

A hőmérséklet a döntő tényező az almafajtáknál. A magasabb hőmérséklet-igényű fajták, mint például a "Golden Delicious", a "Red Delicious", a "Fuji", a "Braeburn" és az "Idared" jobban termeszthetők melegebb éghajlaton. Általában a legjobb minőségű gyümölcs (szín, íz) olyan területen terem, ahol meleg nappalok és hűvösebb éjszakák vannak, és magas a fény erősség.

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Alapvetően az almák három csoportra oszthatóak a szüretelés időszaka alapján: nyári, őszi és téli almák.

A legnagyobb csoport a téli almák csoportja, ezek hosszabb ideig tárolhatóak, mint az őszi ("Alkmene", "Goldparmäne", "Jamba") és a nyári almák ("Discovery", "Klarapfel"), melyeket a szedés után rövid időn belül el kell fogyasztani.

 

Körték

alma tények

A körtéknek két fő csoportja van: európai és ázsiai körték. Az Európai körték (Pyrus communi) népszerűek kedveltek friss gyümölcsként, bár a világ össztermelésének több, mint 40%-át konzervként, szárított gyümölcsként vagy gyümölcsléként értékesítik. Az Európai körte általában édesebb és puhább, mint az Ázsiai körte. A "Bartlett" vagy "Vilmos"-körte valószínűleg a legszélesebb körben termesztett körtefajta a világon. Ez egy "nyári körte".

Más jelentős európai fajták: "Anjou", "Bosc", "Comice", "Hardy" és a "Winter Nelis". Ezek mind téli körték, mert ősszel szüretelik és a téli hónapok alatt értékesítik őket. a téli körték általában jobbak az eltarhatósági tulajdonságaik, mint a nyári fajtáknak, és ezért hosszab ideig tárolhatóak.

Az Ázsiai körtéket (Pyrus pyrifolia, P. bretschneideri or P. ussuriensis) gyakran "nashi körtéknek" vagy "alma körtéknek" hívják, és főleg friss gyümölcsként értékesítik. Ezek teljesen különböznek az európai fajtáktól, és főleg Kelet-Ázsiából - Kínából, Japánból és Dél-Koreából - származnak, mely a termelés központja.

A legtöbb ázsiai kultúrában népszerű gyümölcs a nashi, mely rendkívül lédús, ropogós és az érés során végig ropogós marad. Az európai körtékhez viszonyítva édeskésebb. Inkább szomjoltás miatt fogyasztják, mint éhség csillapítására. Az érési idő rövidebb, mint az európai körtéknél: 600-900 óra a japán változatoknál, és még kevesebb a kínai fajták esetében. A négy leggyakrabban termesztett fajta a ‘Nijisseiki’, a ‘Hosui’, a ‘Kosui’ és a ‘Shinseiki’.

Még több a tény almatermésűekről:

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Az alany megválasztása határozza meg a fa méretét és a tápanyag-felvétel hatékonyságát. Az optimális ültetési távolság függ az alanytól, a fajtájától és a metszés módjától.
Almatermésűek tápelem összegzése

Almatermésűek tápelem összegzése

A legtöbb tápelem a rügyekben, a fa kérgében és a gyökérzetben raktározódik. Tél után innen szabadulnak fel a tápanyagok, hogy a level növekedést, a virágzást, a gyümölcs kialakulását és növekedését elősegítsék
Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

A többi növényhez hasonlóan az almafélék esetében is fontos a szükséges tápelem akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.
Almatermésűek talaj- és vízigénye

Almatermésűek talaj- és vízigénye

Az alma és körte fák képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni; egészen a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig.
Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Talajvizsgálattal meghatározható a talajban található és a növekedést elősegítő tápelemek mennyisége. A levélszövet elemzés szélesebb körben alkalmazott eljárás, mely pillanatnyi képet ad a tápelemek helyzetéről a növekedés bizonyos fázisaiban.
Almatermésűek piaci elvárásai

Almatermésűek piaci elvárásai

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Azonban egy adott régióban vagy országban lehetnek ezektől eltérő, más jelentős fajták is.
Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Telepített ültetvények esetében szilárd műtrágya kijuttatása lehetséges a teljes talajfelszínen, vagy sávosan a fák alatt. A tápoldatozás sokkal jobban biztosítja, hogy a tápanyagok az aktív gyökérzóna közelébe kerüljenek
Almatermésűek termesztése a világban

Almatermésűek termesztése a világban

Évente körülbelül 100 millió tonna almatermésű gyümölcsöt termelnek világszerte 7.3 millió hektáron.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor