Almatermésűek termesztése a világban

Évente körülbelül 100 millió tonna almatermésű gyümölcsöt termelnek világszerte 7.3 millió hektáron.

Ebből az alma 75 millió tonna (75%), a körte pedig 24 millió tonna. A legnagyobb termelő Kína a maga 51.7 millió tonnájával, ötszörösére növelve a termelését az elmúlt 15 évben, így jelenleg a világ össztermelésének 51%-t adja. Ebből 36 millió tonna alma, a többi főleg ázsiai körte.

Az USA a második legnagyobb termelő a maga 5.5 millió tonnájával. Az európai termelés körülbelül 20 millió tonna. A legnagyobb európai termelők: Olaszország, Franciaország, Németország és Lengyelország.

alma tényekalma tények

 

 

 

 

 

 

 

Az átlag egy főre jutó 13 kg-os almafogyasztás évente Törökországban és Olaszországban a legmagasabb a világon. Összesen évente több, mint 5 millió tonna alma exportálásával Franciaország, az Egyesült Államok és Chile a vezető szereplő. A legnagyobb importőrök: Németország, az Egyesült Királyság és Oroszország; melyek lefedik az összes export 33%-át.

A legnagyobb körte exportőrök - Kína, Argentína és a Dél-Afrikai Köztársaság - körülbelül 1.8 millió tonnát exportálnak évente. A legnagyobb almasűritmény előállítók: Kína, az Egyesült Államok és Lengyelország, melyek az össz előállítás 40%-át teszik ki. Az Egyesült Államok és Németország a két legnagyobb koncentrátum importőr, mindketten évente 0.2 millió tonnát importálnak évente.

Még több tény az almatermésűekről:

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Az alany megválasztása határozza meg a fa méretét és a tápanyag-felvétel hatékonyságát. Az optimális ültetési távolság függ az alanytól, a fajtájától és a metszés módjától.
Almatermésűek tápelem összegzése

Almatermésűek tápelem összegzése

A legtöbb tápelem a rügyekben, a fa kérgében és a gyökérzetben raktározódik. Tél után innen szabadulnak fel a tápanyagok, hogy a level növekedést, a virágzást, a gyümölcs kialakulását és növekedését elősegítsék
Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

A többi növényhez hasonlóan az almafélék esetében is fontos a szükséges tápelem akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.
Almatermésűek talaj- és vízigénye

Almatermésűek talaj- és vízigénye

Az alma és körte fák képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni; egészen a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig.
Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Telepített ültetvények esetében szilárd műtrágya kijuttatása lehetséges a teljes talajfelszínen, vagy sávosan a fák alatt. A tápoldatozás sokkal jobban biztosítja, hogy a tápanyagok az aktív gyökérzóna közelébe kerüljenek
Almatermésű fajták

Almatermésű fajták

A termesztett gyümölcsök között vezető alma, és lényegesen kisebb területen termesztett körte, valamint a házi kertben megtalálható birs és naspolya tartoznak e csoportba.
Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Talajvizsgálattal meghatározható a talajban található és a növekedést elősegítő tápelemek mennyisége. A levélszövet elemzés szélesebb körben alkalmazott eljárás, mely pillanatnyi képet ad a tápelemek helyzetéről a növekedés bizonyos fázisaiban.
Almatermésűek piaci elvárásai

Almatermésűek piaci elvárásai

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Azonban egy adott régióban vagy országban lehetnek ezektől eltérő, más jelentős fajták is.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor