Almatermésűek talaj- és vízigénye

Az alma és körte fák képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni; egészen a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig. Azonban szegényes talajon az eredmény is szegényes lesz, a legjobb termés termékeny homokos talajon és agyagon várható. A talajnak mindenképpen jó vízelvezetésűnek kell lennie.

A nedves talaj gyenge levegőztetéshez vezet, ezzel növelve a fitoftórás rothadás előfordulását az almában. A körte általában toleránsabb a gyenge vízelvezetésre.

A magas szervesanyag-tartalmú talajok általában jobban struktúráltak, ezáltal lehetővé teszik a jobb gyökeresedést. Száraz talajon fontos az öntözés, különösen a fiatal gyümölcsösök ültetésekor és növesztésekor. Különösen meleg éghajlati viszonyok között (pl. Spanyolországban) évente akár 6000 mm öntözővíz is használható a növekedés elősegítésére.

alma tények

A csepegtető öntözés és tápoldatozás egyre elterjedtebb. Fiatal gyümölcsösöknél a tápoldatozás elősegíti a fák korai növekedését és korábbra hozza a termést. A locsolás ("spriccelő öntözés") alkalmazható a rügyeknek és a gyümölcsök fagykár elleni védelmére. A fasorok közötti füvesítés bevett gyakorlat, mely segíti a vízmegtartó képességet, valamint a tápanyagok aggregációját és újrahasznosítását.

Az almatermésűek inkább az enyhén savas talajt kedvelik a semlegessel szemben (pH 5.8 és 7.0 között). Extrém talaj pH értékek tápanyag megkötéshez vagy toxicitáshoz vezethetnek, mely gyenge fa- és gyümölcsfejlődést eredményezhet. Fontos, hogy a savas talajok pH értékét meszezéssel módosítsuk ültetés előtt.

Még több a tény almatermésűekről:

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Az alany megválasztása határozza meg a fa méretét és a tápanyag-felvétel hatékonyságát. Az optimális ültetési távolság függ az alanytól, a fajtájától és a metszés módjától.
Almatermésűek tápelem összegzése

Almatermésűek tápelem összegzése

A legtöbb tápelem a rügyekben, a fa kérgében és a gyökérzetben raktározódik. Tél után innen szabadulnak fel a tápanyagok, hogy a level növekedést, a virágzást, a gyümölcs kialakulását és növekedését elősegítsék
Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

A többi növényhez hasonlóan az almafélék esetében is fontos a szükséges tápelem akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.
Almatermésűek termesztése a világban

Almatermésűek termesztése a világban

Évente körülbelül 100 millió tonna almatermésű gyümölcsöt termelnek világszerte 7.3 millió hektáron.
Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Talajvizsgálattal meghatározható a talajban található és a növekedést elősegítő tápelemek mennyisége. A levélszövet elemzés szélesebb körben alkalmazott eljárás, mely pillanatnyi képet ad a tápelemek helyzetéről a növekedés bizonyos fázisaiban.
Almatermésű fajták

Almatermésű fajták

A termesztett gyümölcsök között vezető alma, és lényegesen kisebb területen termesztett körte, valamint a házi kertben megtalálható birs és naspolya tartoznak e csoportba.
Almatermésűek piaci elvárásai

Almatermésűek piaci elvárásai

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Azonban egy adott régióban vagy országban lehetnek ezektől eltérő, más jelentős fajták is.
Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Telepített ültetvények esetében szilárd műtrágya kijuttatása lehetséges a teljes talajfelszínen, vagy sávosan a fák alatt. A tápoldatozás sokkal jobban biztosítja, hogy a tápanyagok az aktív gyökérzóna közelébe kerüljenek

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor