A Yara Magyarországon

A Yara Hungária Kft. 2008 márciusában született, miután anyacége, a Yara International ASA megvásárolta a Kemira GrowHow Oy-t, Európa egyik legnagyobb műtrágyagyártóját. A Kemira GrowHow Kft. neve Yara Hungária Kft-re változott, megőrizve az erős piaci jelenlétet és a magas szakmai színvonalat.

A cég magyarországi székhelye Veszprémben található. A Yara Hungáriához nem csak a magyar piac tartozik, hanem a balkán államok is.

Jelenleg 12 fő dolgozik a Yara Hungáriánál sales-marketing területen. Ebből 6 fő szaktanácsadó.

Egy kis történelem...

A vállalat története élő bizonyítéka elhivatottságunknak és folyamatos működésünknek a kezdetektől fogva – azaz 1946 óta, amikor is a Norsk Hydro megkötötte az első adásvételi szerződést a Wilson & Geo. Meyerrel – egészen napjainkig, 67 évvel később. A cég története jól mutatja, hogy a vállalat milyen irányba fejlődött, bővült, és miként használta ki a bővülő piac adta lehetőséget. Emellett jól példázza a vállalat és a műtrágyaipar korai globalizálódását is. A piac utóbbi években mutatott fejlődése, valamint a környezetbarát termékek elterjedése két további fontos mérföldkövet jelentett.  

Magyarországon 1992 óta állunk a gazdálkodók rendelkezésére olyan egyedi megoldásokkal, melyekkel hozzájárulhatunk a kiváló minőségű élelmiszerek gyártásához, szem előtt tartva a termelők versenyképességét és jövedelmezőségét.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a legjobb minőségű termékeket kínáljuk versenyképes áron, a megszokott értékesítési csatornákon.

A Yara napjainkban és a jövőben

A Norsk Hydro örökségével és a jól ismert viking hajó márkajelzéssel a háta mögött a Yara egy olyan norvég vállalat, amely energiából, természetes ásványi anyagokból és nitrogénből növényi tápanyagokat gyárt, és ipari megoldásokat készít. Nitrogéntartalmú ásványi műtrágyák és ipari termékek vezető szállítójaként a Yara 2017-ben is megőrizte globális pozícióját. A vállalat az ammónia, a nitrátok és a speciális műtrágyák terén világszinten piacvezető. Azáltal, hogy több mint 50 országban végez folyamatosan gyártótevékenységet, és 160 országba értékesít, a Yara egyedi pozíciót tölt be a világ műtrágya- és felhasználói piacán. A Yara tevékenysége ma már a foszfátbányászattól és az ammónia- / karbamidgyártástól kezdve az árukereskedelmen át egészen a magas szinten szakosodott mezőgazdasági és ipari termékekig terjed. A gyártás és az értékesítés a globális igények alapos ismerete és a helyi piacokról szóló információk alapján történik. 

Ahol termékeink készülnek

A Yara Hungária 7 féle termékcsalád  közel 70 termékét forgalmazza. A termékek széles skálája különböző gyártási helyekről származnak.

Néhány helyszín, ahol a Yara termékei készülnek:

Porsgrunn, Norvégia

Porsgrunn Norvégia legnagyobb iparvidékén található. A saját tulajdonú létesítmények nitrogén-alapú termékek gyártására szakosodtak. Itt található a Yara és Európa legnagyobb NPK komplex műtrágyák gyártására alkalmas üzeme.

Uusikaupunki, Finnország

Az Uusikaupunki terület magában foglal három salétromsav - és két műtrágya gyártó üzemet. Az előállított termékek nemcsak a finn piacra kerülnek, hanem exportra is. Az üzem saját tengeri kikötővel rendelkezik.

Glomfjord, Norvégia

Glomfjord négy termelési egységből áll: két salétromsav üzem, egy NPK komplex műtrágya gyártó üzem és egy kalcium-nitrát gyártó üzem.

Rostock, Németország

Rostockban két salétromsav üzem, két nitrát alapú műtrágya üzem, egy UAN (urea és ammónium-nitrát) üzem, valamint további két üzem található, ahol az ammónium-nitrát különböző fajtái készülnek.

Sluiskil, Hollandia

Az 1929-ben alapított üzem a Ghent - Terneuzen csatorna partján fekszik. A csatornán keresztül csatlakozik az Északi-tengerhez, és Európa vízi útjaihoz. Az üzem - sok más komplexumhoz hasonlóan - a szomszédos koksz üzemben keletkezett gázt hasznosítja.

Brunsbüttel, Németország

Brunsbüttel Németországban található, a Schleswig-Holstein nyugati partján, ahol a Kiel-csatorna és az Elba az Északi-tengerbe ömlik. Nem csak az Északi-, hanem a Balti-tenger is könnyen elérhető innen. A területen két üzem található: egy ammónia üzem és egy karbamid (urea) üzem.

Tertre, Belgium

 Az üzemhez tartozó számos gyáregységben nitrogén alapú műtrágyákat és vegyi anyagokat gyártanak.