Nitrogénműtrágyák

A Yara Hungária alapvetően 3 gyárból szerzi be YaraBela Extran (a 27%-os MAS) és YaraBela Sulfan (a 24%-os kénes nitrogén) termékeit. Ezek Rostock, Tertre és Sluiskil. A három gyárban nem teljesen azonos alapanyagokat, nem megegyező arányban használnak, emiatt a fenti eltérések.

Sajnos nem. A beszerzés optimalizálása során dől el, hogy éppen melyik gyárból kapunk terméket.

Minden MAS-gyártónak van tápelemeket hasonló nagyságrendben tartalmazó terméke, így a YaraBela-k is ilyenek. A 39%-os beltartalmi érték úgy jön ki, hogy a 27%-os nitrogén-tartalomhoz hozzáadnak minden egyéb elemet, kalciumot, magnéziumot (természetesen oxidos formában), így „optikailag tuningolják” a terméket. Üzleti etika kérdése, hogy él-e a gyártó ezzel a módszerrel, ráadásul a Cao és MgO-tartalom nem 100%-a vehető fel a növény számára.

Egyrészt fizikai tulajdonságaival, kiváló szórásképével, példaértékű granulometriájával (átlag szemcsátmérő:3,8 mm, 1,6 mm-nél kisebb frakció max.1%) emelkedik ki a többiek közül. Kémiai tekintetben pedig azzal, hogy a ként - nem a legerősebb mértékben savanyító ammónium-szulfát formájában, hanem -teljesen vízoldható, növények által azonnal hozzáférhető, s egyben pH pufferként is funkcionáló Ca-szulfát vagyis gipsz formájában tartalmazza.

YaraMila NPK műtrágyák

A számok önmagukért beszélnek: granulátum keménység 35 N felett; portartalom 0,05% alatt; szemcseméret 2-4 mm frakció 90% felett; 6-8 kg/perc szabad folyás; sűrűség 1-1,28 kg/dm3. Kevesen tudják teljesíteni ezeket a számokat a piacon, ráadásul egyszerre, stabilan.

4-5 évnél idősebb, extenzív  ültetvények esetében már szóba jöhet a kloridos, kálium túlsúlyos NPK alkalmazása,  lehetőleg a nyugalmi, téli időszakban. pl. YaraMila 9-12-25. Telepítéskor, fiatalabb , vagy intenzív ültetvényeknél viszont mindenképpen ragaszkodjunk a szulfátos alaptrágyához, pl. YaraMila Cropcare család.

Telepítéskor, illetve meglévő állomány esetén a téli, kora tavaszi időszakban YaraMila Cropcare 11-11-21, vagy 8-11-23 az ajánlott termék, 3-5 dkg/m2 mennyiségben. Év közben a fűnyírást követően, az öntözés előtt a YaraMila Cropcare  23-7-7  az ideális termék, 2-5 dkg/m2, az alkalmazás gyakoriságától, az állomány fejlettségétől függően.

Lombtrágyák

A 2003/2003 EK rendelet nem írja elő szavatossági idő meghatározását EK műtrágyák esetében. Így a YaraVita termékek sem rendelkeznek szavatossági idővel, a termékek kémiai összetételét, hatását a gyártástól eltelt több év sem befolyásolja. Ugyanakkor az egyenletes kijuttathatóság érdekében az alábbiak szerinti felhasználási ajánlásokat határozzuk meg.

Valódi oldatok: A termék korlátlanul tárolható és felhasználható. Öt év elteltével azonban a termék felhasználása előtt laboratóriumi vizsgálat javasolt. (Termékek: YaraVita Bortrac, YaraVita Seniphos, YaraVita Stopit, YaraVita Thiotrac, YaraVita Zeatrel, YaraVita Kombiphos, YaraVita Universal Bio).

Szuszpenziós koncentrátumok: Ajánlott felhasználási időszak a gyártástól számított két év. Két év után is felhasználható, mivel a kémiai összetétele és hatékonysága nem változik, azonban két év után a felhasználás előtt fokozott keverés, homogenizálás szükséges, mivel a lebegő részek kiülepedhetnek, melyek azonban keverés/rázás segítségével újra szuszpendált állapotba hozhatók. Öt év elteltével a termék felhasználása előtt laboratóriumi vizsgálat javasolt. (Termékek: az összes YaraVita termék a fentiekben felsoroltak kivételével).

 

Nem, ez a készletforgásra figyelmeztető felirat. A dátum a gyártástól számított 2 év alapján kerül meghatározásra, ennek közeledtével fokozottan kell figyelni, hogy a régebbi termék kerüljön felhasználásra először, nem pedig az új beszerzés. A dátumon túllépve a fenti kérdésre adott válaszok az irányadóak. A termékeket a dátumoktól függetlenül fel kell rázni kiöntés előtt, mivel igen nagy mennyiségben tartalmaznak tápelemeket. Ugyanennyire kel l figyelni a technológia fegyelemre (megfelelő minőségű és hőmérsékletű víz, keverési próba, korlátozott számú összetevő a permetlében, stb. …)

A két család teljesen eltérő esetben alkalmazandó!

A Folicare-ek NPK típusú lombtrágyák,  mikroelem kiegészítéssel, általános kondicionálásra valamint stresszszituációkban. pl. szárazság esetén. Olcsó, gyors beavatkozást tudunk megvalósítani velük, de a mikroelem-ellátottság szempontjából minimális hatást érünk csak el.

A YaraVita kijuttatás célja nem a nitrogén, foszfor és kálium pótlása, hanem a másodlagos fő tápelemek és a mikroelem kijuttatása, növényspecifikus összetétel formájában vagy kiemelkedően magas monotápelem tartalommal, tartamhatással, tapadásfokozó adalékokkal. 

YaraTera Calcinit és egyéb, tápoldatozásra javasolt termékek

A Yara weblapján és a szaktanácsadó kollégáktól számos speciális növénykultúrára kaphatnak tápanyag-utánpótlási javaslatot. A javaslatok a teljes kertészeti portfóliót tartalmazzák (YaraTera Calcinit, Ferticare, YaraTera Kristalon, YaraTera Krista K plus, SOP, MgS, MAG, MAP, Amnitra), mely termékek folyamatosan elérhetőek kereskedő partnereinknél.   

Ezek a termékek tápoldatozásra lettek kifejlesztve, közülük egyedül a Kristalon Speciál az, amelyik lombtrágyázásra javasolt. Ebben a nitrogén teljes egészében karbamid formában található, a lombon keresztül történő felvételt elősegítendő. A termékek használhatóak lombtrágyázásra, csak nem ideálisak erre a célra.

YaraLiva szabadföldön

A gyorsan felvehető talajon keresztüli kalcium pótlás egyik leghatékonyabb formája, ha YaraLiva termékcsaládot használunk. Nagy előnye a benne található aktív kalcium. Másik fontos szempont a gyökérzóna ideális pH tartományának fenntartása, ami a tápelemek felvételét segíti.  Az aktív kalcium mellett a növény számára  közvetlen felvehető  nitrogénformát is tartalmaz.

A YaraLiva használata a talajban található kationokat immobilizálja, így a kálium és magnézium felvételt is segíti. Fenntartja a növény aktív gyökérnövekedését, ezzel tovább javul a tápelem felvétel hatékonysága. Egyes kultúráknál  (pl. káposztafélék),  növényegészségügyi szempontból is előnyös a használata, mivel csökkenti a gyökérgolyva fertőzés  gyakoriságát.

YaraLiva Nitrabor vagy Tropicote formájában, mindkét termékről olvashatnak weblapunkon is prospektusainkban.

Applikációk és döntéstámogatás

Igen van, a „Tankmixet kérek” felugró ablak kitöltésével rövid időn belül a telefonjára kap választ a keverhetőséggel kapcsolatban.

Gabonafélék (búza, árpa, tritikálé, rizs) nitrogén-utánpótlásához ad javaslatot. A kézi eszköz a levél klorofill tartalmát méri, mely alapján az adott növényállomány optimális N műtrágya adagja gazdaságosan és hatékonyan meghatározható.

A jelenleg forgalmazott traktorra szerelhető eszközt gabonafélék, őszi káposztarepce és kukorica kultúrában lehet használni.

Ez az ingyenesen letölthető applikáció a korábbról ismert ImageIT app továbbfejlesztett változata. Három növénynél használható, kukoricánál, búzánál és repcénél segít az optimális N fejtrágya adag meghatározásában. A növényekről fotót kell készíteni, melyek alapján az app kalkulál egy, a fotózás időpontjában a növény által felvett N mennyiséget. Búza esetében jól használható N-testerrel kombinálva, mert az app megadja a felvett N-t, a teszter pedig a kijuttatásra javasolt mennyiséget. Repcénél információt ad az addig felvett és a még kijuttatandó N mennyiségéről is.

Szolgáltatások, szállítás, ügyfélszolgálat

Sajnos nem. A Yara Hungária üzleti modellje a kereskedőkön keresztüli
értékesítésen alapul. Partnereink elérhetőségét megtalálja itt

Végfelhasználó rendelését a kereskedő partnernek kell, hogy eljuttassa, aki a megkövetelt alaki és tartalmi követelményekkel eljuttatja a Yara Hungária ügyfélszolgálatára. A rendelés a befogadáskor megrendelésszámot kap, ennek ismeretében tudunk információt adni a szállítmány sorsáról, kizárólag a kereskedőnek.  

Terméke válogatja. Szilárd szántóföldi áru jellemzően 600 kg-os BB-ben, 25 kg-os zsákban, raklapozva vagy ömlesztve érhető el, ez utóbbi korlátozott mennyiségben. A YaraVita lombtrágyák 10, 5 vagy 1 literes kiszerelésben kaphatóan, szintén terméke válogatja. A kertészeti termékek illetve a Folicare lombtrágyák 25 kg-os zsákban, néhány termék pedig 2 kg-os kiskiszerelésben is kapható.    

Lehetőség van (kereskedőkön keresztül) úgy rendelni lombtrágyát, hogy a lehető leggyorsabban a felhasználó által megadott címre szállítsuk. Jellemzően ez azt jelenti, hogy a kereskedő által YaraVitára leadott rendelés pár munkanapon belül teljesül.

YaraVita termékeknél 300 liter minimálisan, de 4 különböző összetételből is össze lehet állítani. Folicare esetében 500 kg, fajtánként.

Keresse a területileg illetékes Yara szaktanácsadót, aki szerencsés esetben tud segíteni és meg tudja mondani, az adott terméket mely kereskedő forgalmazza a környéken és hol érhető el. 

A Yara műtrágyák magas minősége (pl. az NPK műtrágyák esetében, link fel) csak egy része a termelők és kereskedők felé nyújtott ajánlatunknak. A több, mint 100 éve halmozódó tudás, a folyamatos fejlesztés, a megbízható forrásból származó alapanyagok (pl. alacsony kadmium-szint), a megfelelő és folyamatos termékelérhetőség, a hiteles helyi szaktanácsadói csapat, a villámgyors problémakezelés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy műtrágyáink a legjobb ár:érték aránnyal bírjanak a piacon.