N-Tester™

Az N-Tester™ egy olyan kézi segédeszköz, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen megmérjük a fejlődő növények pontos nitrogénszükségletét.

eszközök

Ennek révén gyors és pontos területspecifikus javaslatokat lehet tenni, s ezzel segíteni a tápanyag kijuttatás még finomabb beállítását a tenyészidőszak alatt. Ez még pontosabb, az adott termőterületre vonatkozó javaslatokat eredményezhet, amelyek növelhetik a jövedelmezőséget és a minimumra csökkenthetik a környezeti hatásokat.

 

Kérdezze meg a növényt!

A növény tápanyagellátottsága határozza meg a műtrágya mennyiségét és az alkalmazás idejét. Az N-Tester™-rel a növény nitrogénigényét egyszerűen, biztonságosan és gyorsan meg lehet határozni közvetlenül a termőterületen. A nitrogéntartalmú műtrágyára vonatkozó igény sosem állandó, és jelentősen változhat évről évre, valamint termőterületről termőterületre. Azáltal, hogy az N-műtrágyázást több részre bontjuk, lehetővé válik az N-műtrágya arányának optimalizálása a növény tényleges igényei szerint, bármilyen termőterületről is legyen szó, bármelyik évben. Az N-Tester™-rel végzett növényelemzésből értékes információkat nyerhetünk a növény aktuális tápanyagellátottságával kapcsolatosan. Gabonák esetén az ilyen mérésekből kiszámítható az optimális N-műtrágya mennyisége a szárbaindulás és a kalászolás idején.

 

Az N-Tester™ használata biztosítja az üzleti sikert

Helyszíni vizsgálatok egész sorát végezték el az N-Tester™ használatából fakadó előnyök kiértékeléséhez és a nitrogénkijuttatás finombeállításához. A megfelelő nitrogénszint alkalmazásával a kalászos gabonáknál jelentős előnyökkel lehet számolni mind a terméshozamot, mind pedig a gabonaszemek minőségét illetően. Jelentős javulást érhetünk el a gabona jövedelmezőségével kapcsolatosan annak biztosítása révén, hogy a gabonaszem fehérjetartalma megfeleljen a vevők igényeinek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az N-Tester™ használatával jelentős növekedést lehet elérni a gabonaszemek fehérjetartalmánál.

 

Hogyan működik az N-Tester™?

Az N-Tester™ a levelek klorofilltartalmát méri, mivel az kapcsolatban van a növény nitrogénellátottságával. A mérést a legfiatalabb, de már teljesen kifejlett levelek levéllemezének közepén célszerű végezni. Harminc véletlenszerű mérés a teljes termőterületről (a szokásos W mintázatot követve) olyan átlagértéket ad, amely jól jelzi, hogy mennyi nitrogénre van szüksége a növénynek. A műtrágyázásra vonatkozó javaslatok csak akkor lehetségesek, ha semmilyen más tápanyag sem hátráltatja a növény fejlődését.

Az N-Tester™-rel végzett méréseket jelentősen befolyásolja a növénytípus és a vegetációs fázis. Emiatt az N-Tester™-rel végzett méréseket úgy kell bekalibrálni, hogy ezeket a változókat is figyelembe vegye. Kérje meg a helyi Yara mezőgazdászt, hogy segítsen Önnek a kalibrációban, s hogy adjon javaslatokat a műtrágyázásra vonatkozóan az N-Tester™ mérései alapján.

 

Vizsgálatok Franciaországban

  • Több mint 240 helyszíni, gabonákon végzett vizsgálat
  • 0,3%-kal nőtt a fehérjetartalom
  • 120 kg/ha-ra nőtt a terméshozam
  • A megnövekedett hozam javuló bruttó nyereséget jelent: több, mint 18 €/ha (a kijuttatás költségének levonása után).

eszközök