Egészséges növény - egészséges bolygó: hogyan csökkenthető az ammónia kibocsátás Európában?

A tiszta levegő virágzó ökoszisztémát és növekvő biodiverzitást jelent, mely erősebb növényekhez és fenntartható élelmiszer előállításhoz vezet a Föld egyre növekvő lakossága számára. A műtrágyák segítségével a gazdák táplálják a növényeket és a talajt, így táplálva a bolygót. Ez azonban nem mehet a tiszta levegő és az egészséges talaj rovására. A Yara a fenntartható mezőgazdasági tevékenységek révén elkötelezett a tiszta levegő és talaj iránt, mely egészséges növényeket, embereket és bolygót eredményez.

Ammónia-kibocsátás: bolygónk szennyezése

green leaves

Az ammónia kibocsátás szennyezi a légkört, és ezáltal a bolygót is. Ez komoly veszélyt jelent a környezetre és az emberek egészségére. A rosszul megválasztott műtrágya negatív hatással van a biodiverzitásra és az ököszisztémára. Ez nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is hatással van; más légszennyező anyagokkal kombinálva -másodlagos részecskéket képezve- az ammónia hozzájárul a légúti betegségek kialakulásához.

A tisztább levegőért

green field

Most elengedhetetlen, hogy cselekedjünk a tisztább levegő érdekében, csökkentve az ammónia-kibocsátásnak az emberi egészségre gyakorolt negatív hatását. Az érvek önmagukért beszélnek:

  • Az ammónia-kibocsátáshoz kapcsolható levegőszennyezés legalább 6 milliárd Euro-t tesz ki évente

A Yara ezért úgy véli, hogy az ammónia-kibocsátás csökkentése mindenki számára előnyös: a túl sok ammónia a levegőben mérgező a növényeknek, a bolygónak és az embereknek egyaránt. 

A probléma megoldása:

pure nutrient
pure nutrient

Váltás

a növények táplálására kiválasztott műtrágya fajtájában

hatalmas változást jelenthet.

10%

ennyivel csökkenthető az ammónia-kibocsátás azonnal Európában

a karbamid alapú műtrágyáról a nitrát alapú műtrágyára való áttéréssel.

Precíziós gazdálkodás

kismértékű változtatás az élelmiszer termesztés módjában

csökkentené az ammónia-kibocsátást, mely magasabb hozamot és fenntartható gazdálkodást eredményezne.

Yara megoldás: környezetünk és egészségünk megóvása

farmers talking on the field

A környezet megóvása elsődleges a Yara számára, mely elősegíti az élvonalbeli termesztési gyakorlatok és szabványok bevezetését. Ezért sürgeti a Yara az Európai Úniót és tagjait, hogy:

  • A kevésbé szennyező nitrát-alapú műtrágyák elsőbbséget élvezzenek a karbamiddal szemben, és erre ösztönözzék a gazdálkodókat is. 
  • Segítsék a felelősségteljes, modern gazdálkodási technikák és technológiák - precíziós gazdálkodás -elterjedését, mely a károsanyag kibocsátás csökkentését és magasabb hozamot eredményez. 

Itt az idő lépéseket tenni annak érdekében, hogy tisztább legyen a levegő, és szennyeződéstől mentes legyen a talaj, mely egészségesebb növényekhez és egészségesebb bolygóhoz vezet.

Kiadvány letöltés

Tudjon meg többet arról, hogyan csökkenthető az ammónia kibocsátás a mezőgazdaságban