Szervezetek és tanúsítványok

A környezet-, egészségvédelem, munkabiztonság és minőségmenedzsment tevékenységünk, valamint a folyamatos fejlesztés melletti elkötelezettségünk részeként a Yara kétévente felmérést végez az ügyfelei között, és a felmérés eredményei alapján intézkedik. Az írásbeli kérdőíveket kiküldik, a válaszokat pedig függetlenül elemzik. Az eredményeket a management team átbeszéli, és azok alapján intézkedéseket foganatosít. Ez segít nekünk abban, hogy még jobban megismerjük ügyfeleinket.

EFMA termékgondozás

A Yara a termékgondozás alapelveit használja valamennyi tevékenysége során. A Yara elkötelezett az Európai Műtrágygyártók Szövetsége (EFMA) által 2003-ban kiadott termékgondozási alapelvek iránt. Az irányelveknek való megfelelést független ellenőrök vizsgálják, és igazolják. Az alapelvek betartása biztosítja azt, hogy megfelelő gondossággal járnak el a műtrágya gyártása és értékesítése során, kezdve a nyersanyagok beszerzésétől, a gyártáson át , egészen a tárolásig, terjesztésig, értékesítésig, szállításig, és a gazdaságokban történő felhasználásig.

 

ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001

A Yara elkötelezett az ISO 9001, az ISO 14001 és az OHSAS 18001 tanúsítványok megszerzése iránt üzemeinél, illetve tevékenységeinél. 

Az ISO 9001 az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) által fenntartott és a tevékenységeket auditok révén ellenőrző különféle akkreditációs és tanúsító testületek által szabályozott minőségirányítási rendszerekhez kidolgozott ISO-9000-es szabványcsalád része. 

biztonság

Az ISO 14001-es szabványt 1996-ban adták ki előszőr, az üzemek és cégek környezetirányítási rendszerével szemben támasztot követelményeket határozza meg. Az ISO 14001 rendszer célja, hogy folyamatai szabályozásában ésszerű környezeti terhelést redukáló üzemet vezessen be, és ennek meglétét független harmadik fél által tanúsíttassa, ezzel is biztosítva a környezetszennyezés olyan csekély mértékét, amely releváns a gazdaság iszükségletekkel. Azokra a környezeti szempontokra vonatkozik, melyekre az üzemeknek hatása lehet. 

Az OHSAS 18001 egy nemzetközileg elismert kiértékelő rendszer munkahelyi egészségügyi és biztonsági menedzsment rendszerek területén. Vezető kereskedelmi területek, valamint nemzetközi szabványügyi és tanusító testületek hiánypótló szolgáltatásként hozták létre ott, ahol nem léteznek független tanúsító cég által vizsgált nemzetközi szabványok. 

 

REACH

A Yara elkötelezett a 2007. június 1-jén hatályba lépett, az emberi egészség és a környezet magasabb szintű védelmét célzó európai REACH szabályozás (vegyi anyagok regisztrációja, kiértékelése, engedélyezése és korlátozása) előírásainak betartása mellett. A vegyi anyagok egyre sűrűsödő vizsgálata mellett növekvő igény áll fenn az európai piacon a beszállítók, vevők, gyártók, importőrök és az illetékes hatóságok közti információcsere iránt.