Yara technológia

A Yara műtrágyák gyártásának kiváló technológiája segíti a kiváló minőségű termék előállítását. Ezek magában foglalják a megfelelő bevonati rendszerek és a csomósodásgátló anyagok használatát. A porképződés és a hőciklus megelőzése, valamit a kicsapódás elkerülése szintén fontos tényező termékeink gyártásakor.

Bevonat rendszerek

biztonság

A bevonat fontos a műtrágya minőségének fenntartásában, mivel megvédi azt a mozgatás során történő nedvességfelvételtől és fizikai károsodástól. A Yara Techológiai Központja hatékony bevonatokat fejlesztett ki a különféle termékekhez a következők érdekében: 

  • A vízfelvétel lecsökkentése, amikor nyirkos a levegő
  • A csomósodásra való hajlam csökkentése
  • A porképződés lecsökkentése

Továbbá, gyakran használunk pigmentált bevonatot a termék színezése érdekében. A műtrágya minőségét javító bevonóanyag ártalmatlan a növényekre, a talajra és az emberekre nézve.

 

Csomósodásgátló adalékok

A műtrágyák és sók hajlamosak nagyobb darabokba összeállni szállítás és tárolás közben. A csomósodást megelőzendő, a műtrágyát olyan különféle adalékokkal kezelik, amelyek általában valamilyen felületaktív vegyületet és finom, inaktív kémiai összetételű port tartalmaznak. A felületaktív vegyület úgy szabályozza a kristályosodást, hogy nem képződnek kristályhidak, a por pedig lecsökkenti az érintkezési felületet.

 

A porképződés megelőlegezése

A műtrágyából felszabaduló por mennyisége több fizikai jellemzőtől függ, így például a szemcse szilárdságától és alakjától, a kezelés módjától és az alkalmazott bevonatrendszertől.

A hőciklus megelőzése

Normál körülmények között az ammónium-nitrát alapú műtrágyák stabil anyagnak tekinthetők. Amikor közvetlen napsugárzásnak tesszük ki őket, hőmérsékletingadozás léphet fel. Ennek eredményeként a műtrágya megduzzadhat és fizikailag tönkremegy.

biztonság

A károsodás mértéke még nagyobb, ha a termék nem megfelelően lett stabilizálva, és/vagy magas a víztartalma.

Az ammónium-nitrát többféle stabil kristályos formában is előfordul, és az egyik formából a másikba való átalakulás térfogatváltozással jár. A 32°C-on történő átalakulás sűrűségváltozást eredményez, és ennek hatására a termék apró darabokra eshet szét, ha ezen hőmérséklet fölé hevítik, illetve alá hűtik.

Az AN 33.5 és néhány egyéb magas ammónia-nitrát tartalmú termék olyan stabilizátorokat tartalmaz, amelyek a minimumra csökkentik a hőciklusokat.

Mindazonáltal, hosszabb tárolás során ezek a termékek akkor is elkezdhetnek bomlani, ha a hőciklus szempontjából kedvező körülmények állnak fent.

Mindig figyeljen a klimatikus körülményekre, különösen ott, ahol a terméket ömlesztve tárolják.

 

A kicsapódás elkerülése

A levegő körülbelül 10- 15 gramm vizet képes köbméterenként kibocsátani egy éjszaka során meleg és párás levegőjű helyen. Ez körülbelül 90 l/nap mennyiséget jelent, illetve 1260 litert két hét alatt egy kis, 1000 Mt-ás (30x20x10) raktárban.

Fontos, hogy a vizet az épületen kívülre vezessük. A legújabb projektekben a tetőszigetelés révén csökkentik a hőmérséklet-változást. Mindig takarja le a terméket.