Almatermésűek tápelem összegzése

A legtöbb tápelem a rügyekben, a fa kérgében és a gyökérzetben raktározódik. Tél után innen szabadulnak fel a tápanyagok, hogy a level növekedést, a virágzást, a gyümölcs kialakulását és növekedését elősegítsék. Emellett a fa által felvett tápanyagok jelentős része visszakerül a talajba a levélhullás, a metszés és a ritkítás során.

 

alma tényekalma tények

 

 

 

 

 

 

 

 

Makro- és másodlagos tápelemek

alma tények

A kalcium, a kálium és a nitrogén a legfontosabb főtápelemei a jól termő gyümölcsösöknek. Az egészséges növekedés elősegítéséhez nagy mennyiségű kalcium jelenléte szükséges a fában. Bár csupán a teljes kalcium mennyiség kis hányada kerül a gyümölcsbe, ez az alacsony koncentráció kritikus fontosságú a tárolás során felmerülő minőségi problémák minimalizálásának szempontjából. 

A nitrogén mennyiség jelentős hányada a korai szakaszban kerül felhasználásra ezzel biztosítva a megfelelő vegetatív levél növekedést, a virágzást és a gyümölcsképződést. A későbbi időszakban alkalmazott túlzott nitrogén-ellátás kedvezőtlen hatással lehet a gyümölcs minőségére. Ennek eredményeképpen bevett szokás, hogy a nitrogént két fő növekedési szakaszban alkalmazzák. Először ősszel a szüret után, hogy növeljék a fában elraktározott tartalékot, mely kora tavasszal segíti a virágzást, a gyümölcskötődést és a korai levélzet kialakulását. Másodszor a virágzás alatt, hogy biztosítsák a további gyümölcs és levél növekedét a késő tavaszi, nyári időszakban. 

A kálium felvétel csúcspontja később van, mint a nitrogéné. A tápelemnek kulcsszerepe van a hozam szempontjából és nagy hatással van a gyümölcs édességére is. Viszonylag alacsony mennyiségű foszforra van szükség. A foszfor különösen fontos új növényi szövetek növekedésekor (például amikor a fiatal fák sejtosztódása során új gyökerek és viragok alakulnak ki).

A magnézium fontos a megfelelő növekedés biztosításához, ám viszonylag kis mennyiségben. Kritikus szerepet játszik a levélnövekedésben és a megfelelő virágzásban minimális gyümölcs eldobással.

 

Mikroelemek

alma tények

Bár a mikroelemekből alacsonyabb koncentráció szükséges a megfelelő növekedéshez, a bór, a réz, a mangán és a cink kulcsfontosságú elemek az almaféléknél.

A legszélesebb körben alkalmazott mikroelemek a bór és a cink, melyek kritikus szerepet játszanak a rügyképződésben, a virág és a gyümölcs kialakulásában.

alma tények

Még több a tény almatermésűekről:

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Az alany megválasztása határozza meg a fa méretét és a tápanyag-felvétel hatékonyságát. Az optimális ültetési távolság függ az alanytól, a fajtájától és a metszés módjától.
Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

A többi növényhez hasonlóan az almafélék esetében is fontos a szükséges tápelem akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.
Almatermésűek talaj- és vízigénye

Almatermésűek talaj- és vízigénye

Az alma és körte fák képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni; egészen a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig.
Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Talajvizsgálattal meghatározható a talajban található és a növekedést elősegítő tápelemek mennyisége. A levélszövet elemzés szélesebb körben alkalmazott eljárás, mely pillanatnyi képet ad a tápelemek helyzetéről a növekedés bizonyos fázisaiban.
Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Telepített ültetvények esetében szilárd műtrágya kijuttatása lehetséges a teljes talajfelszínen, vagy sávosan a fák alatt. A tápoldatozás sokkal jobban biztosítja, hogy a tápanyagok az aktív gyökérzóna közelébe kerüljenek
Almatermésű fajták

Almatermésű fajták

A termesztett gyümölcsök között vezető alma, és lényegesen kisebb területen termesztett körte, valamint a házi kertben megtalálható birs és naspolya tartoznak e csoportba.
Almatermésűek piaci elvárásai

Almatermésűek piaci elvárásai

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Azonban egy adott régióban vagy országban lehetnek ezektől eltérő, más jelentős fajták is.
Almatermésűek termesztése a világban

Almatermésűek termesztése a világban

Évente körülbelül 100 millió tonna almatermésű gyümölcsöt termelnek világszerte 7.3 millió hektáron.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor