A tápelemek szerepe az almatermésűek növekedési szakaszaiban

A többi növényhez hasonlóan az almafélék esetében is fontos a szükséges tápelem akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.

Növekedési szakaszok

Rügyfakadás - virágzás kezdete

alma tények

  • Nitrogén, kálium és magnézium – elősegítik az új növényi szövetek korai növekedését és a fa termőképességének maximalizálása 
  • Foszfor – a gyökérfejlődés és a virágfürt kialakulásának maximalizálása 
  • Kalcium – a gyökér- és levélnövekedés, valamint magas hozam biztosítása
  • Bór – a beporzás és a virágfejlődés maximalizálása 
  • Mangán – a szövet növekedés maximalizálása 
  • Cink – a rügyfakadás és a korai levélfejlődés optimalizálása

 

Gyümölcsfejlődés

alma tények

  • Nitrogén – kis mennyiségben a gyümölcstöltődés fenntartása 
  • Kálium – a gyümölcs rendellenességeinek minimalizálása
  • Foszfor – a gyümölcs kialakulása és fejlődése
  • Kalcium – fenntartani a jó minőséget és minimalizálni a rendellenességeket 
  • Magnézium – a gyümölcshullás csökkentése 
  • Bór – a gyümölcs fejlődése

 

Gyümölcstöltődés, érés

alma tények

  • Nitrogén – kis mennyiségben a gyümölcstöltődés és a magas cukortartalom fenntartása  (a többlet rothadáshoz és romláshoz vezethet) 
  • Kálium – a gyümölcs súlyának és TSS szintjének maximalizálása, és a szkaldosodás minimalizálása (figyelembe kell venni a kalcium szintet) 
  • Kalcium – a gyümölcs keménységének és tárolási minőségének fenntartása 
  • Mangán – a foszforral együtt a gyümölcsszíneződés elősegítése

 

Szüret után

alma tények

  • Nitrogén és kálium – a talékok fokozása a kovetkező szezon korai növekedéséhez 
  • Foszfor – a rügyfejlődés, a korai gyökérképződés és az új szövetek növekedésének maximalizálása a következő tavasszal 
  • Kalcium – a magas szint fenntartása a fában 
  • Magnézium, bór, és cink – a tartalékok feltöltése és az új rügyek erősítése

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

Még több a tény almatermésűekről:

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Az alany megválasztása határozza meg a fa méretét és a tápanyag-felvétel hatékonyságát. Az optimális ültetési távolság függ az alanytól, a fajtájától és a metszés módjától.
Almatermésűek tápelem összegzése

Almatermésűek tápelem összegzése

A legtöbb tápelem a rügyekben, a fa kérgében és a gyökérzetben raktározódik. Tél után innen szabadulnak fel a tápanyagok, hogy a level növekedést, a virágzást, a gyümölcs kialakulását és növekedését elősegítsék
Almatermésűek talaj- és vízigénye

Almatermésűek talaj- és vízigénye

Az alma és körte fák képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni; egészen a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig.
Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Talajvizsgálattal meghatározható a talajban található és a növekedést elősegítő tápelemek mennyisége. A levélszövet elemzés szélesebb körben alkalmazott eljárás, mely pillanatnyi képet ad a tápelemek helyzetéről a növekedés bizonyos fázisaiban.
Almatermésű fajták

Almatermésű fajták

A termesztett gyümölcsök között vezető alma, és lényegesen kisebb területen termesztett körte, valamint a házi kertben megtalálható birs és naspolya tartoznak e csoportba.
Almatermésűek piaci elvárásai

Almatermésűek piaci elvárásai

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Azonban egy adott régióban vagy országban lehetnek ezektől eltérő, más jelentős fajták is.
Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél

Telepített ültetvények esetében szilárd műtrágya kijuttatása lehetséges a teljes talajfelszínen, vagy sávosan a fák alatt. A tápoldatozás sokkal jobban biztosítja, hogy a tápanyagok az aktív gyökérzóna közelébe kerüljenek
Almatermésűek termesztése a világban

Almatermésűek termesztése a világban

Évente körülbelül 100 millió tonna almatermésű gyümölcsöt termelnek világszerte 7.3 millió hektáron.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor