Alkalmazási stratégiák almatermésűeknél


Telepített ültetvények esetében szilárd műtrágya kijuttatása lehetséges a teljes talajfelszínen, vagy sávosan a fák alatt.

A tápoldatozás sokkal jobban biztosítja, hogy a tápanyagok az aktív gyökérzóna közelébe kerüljenek. Ez egy sokkal hatékonyabb és pontosabb módszer a fák szükségleteinek kielégítésére. A csepegtető rendszerek ott biztosítják a tápelemeket, ahol a gyökérzet található. Minden egyes növénynek biztosítják, hogy a megfelelő időben a megfelelő tápelem mennyiség felvehető legyen. Fontos, hogy a növény szükségleteinek megfelelő összetételű műtrágya álljon rendelkezésre, figyelembe véve a fejlődési szakaszokban a tápelem arányokat.

A lombtrágyázást azonnali tápelem igény kielégítésére használhatjuk, illetve, amikor a talaj korlátozza az egyes tápelemek elérhetőségét.

A gyümölcs lombtrágyázásának célja a gyümölcs minőségének maximalizálása a szüretig. A teljes lefedettség fontos, főleg amikor a gyümölcs színeződésére alkalmazunk kalciumot, vagy foszfort/káliumot.

alma tények

 

 

Még több a tény almatermésűekről:

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Agronómiai irányelvek almatermésűek termesztésekor

Az alany megválasztása határozza meg a fa méretét és a tápanyag-felvétel hatékonyságát. Az optimális ültetési távolság függ az alanytól, a fajtájától és a metszés módjától.
Almatermésűek tápelem összegzése

Almatermésűek tápelem összegzése

A legtöbb tápelem a rügyekben, a fa kérgében és a gyökérzetben raktározódik. Tél után innen szabadulnak fel a tápanyagok, hogy a level növekedést, a virágzást, a gyümölcs kialakulását és növekedését elősegítsék
Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

Tápelemek az almatermésűek növekedési szakaszaiban

A többi növényhez hasonlóan az almafélék esetében is fontos a szükséges tápelem akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.
Almatermésűek talaj- és vízigénye

Almatermésűek talaj- és vízigénye

Az alma és körte fák képesek a legkülönbfélébb talajokon fejlődni; egészen a közepes textúrájú agyagos talajtól kezdve a kavicsos homokig.
Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Almatermésűek talaj- és levél elemzése

Talajvizsgálattal meghatározható a talajban található és a növekedést elősegítő tápelemek mennyisége. A levélszövet elemzés szélesebb körben alkalmazott eljárás, mely pillanatnyi képet ad a tápelemek helyzetéről a növekedés bizonyos fázisaiban.
Almatermésű fajták

Almatermésű fajták

A termesztett gyümölcsök között vezető alma, és lényegesen kisebb területen termesztett körte, valamint a házi kertben megtalálható birs és naspolya tartoznak e csoportba.
Almatermésűek piaci elvárásai

Almatermésűek piaci elvárásai

Több száz féle alma van, de öt fajta uralja a világpiaci termelést: Fuji, Golden Delicious, Delicious, Granny Smith és a Gala. Azonban egy adott régióban vagy országban lehetnek ezektől eltérő, más jelentős fajták is.
Almatermésűek termesztése a világban

Almatermésűek termesztése a világban

Évente körülbelül 100 millió tonna almatermésű gyümölcsöt termelnek világszerte 7.3 millió hektáron.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor