A repce tápelem-összegzése

Tizenhárom ásványi elem szükséges a repce számára a legjobb minőség és hozam eléréséhez: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, kén, bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink és klór.

Nitrogén 

A repcének nagy mennyiségű nitrogénre van szüksége, de később ennek több mint a felét visszajuttatja a talajba. A nitrogén nagyban hozzájárul a terméshozamhoz, de túlzott jelenléte az olajtartalom csökkentését eredményezheti. Az optimális nitrogén mennyiség központi fontosságú; számos kutatás tárgyát képezi. 

Foszfor 

A repce nagy foszforigényű növény, akár 90 kg P2O5-t is felvesz 3,5 t/hektár hozam mellett. Világszerte gyakran a foszfor az elsődleges limitáló tényezője a hozamnak. Úgy tűnik, az európai országok újra felfedezték e tápelem jelentőségét. 

Kálium 

A repce magas káliumigényű növény, a tél végétől a virágzásig akár 400 kg-t is felvesz hektáronként. A kálium az a tápelem, melynek legmagasabb a napi felvétele; meghaladhatja a 15 kg/nap/hektárt. Fontos odafigyelni arra, hogy biztosítsuk a ezt a mennyiséget a megfelelő növekedési szakaszban még akkor is, ha a kálium közel 90%-a visszakerül a talajba. 

Magnézium 

A magnézium gyakran elhanyagolt tápelem, azonban a repcének szüksége van rá. (kb. 80 kg/ha)  A tápelem gyakran rendelkezésre áll magnéziumot tartalmazó mész -vagy kéntartalmú műtrágya használatával. 

Kén 

A kén jó példa a "másodlagos" tápelemre, melynek szerepe "elsődleges" a repce tápanyag-ellátásában. Alapvető szerepet játszik a fehérjék építőelemeinek számító aminosavak előállításában, így elválaszthatatlan kapcsolatban van a nitrogénnel. A kén felvétele a növekedés időszakában van, csúcspontja tavasszal található, mely egybeesik a nitrogénnel. A kén és a nitrogén alkalmazásának időpontja essen egybe. Túl nagy mennyiségben történő alkalmazása molibdén hiányt okozhat. 

Bór

A bór az őszi káposztarepce "fő" mikroeleme. Bórhiány leggyakrabban meszes talajban fordul elő, amikor a gyors sejtkialakulás és -osztódás történik. A hiány jelentős hozamveszteséget és minőség romlást okozhat. Ezért ajánlott a növény folyamatos ellenőrzése talaj- vagy növényanalízis segítségével. 

Molibdén 

A repce molibdén szükséglete kb. 15-30 g/hektár. Fontos szerepet játszik a nitrogén megkötésében, ezért szignifikáns mikroelem a Brassica fajtáknál, hiánya elsősorban savas talajban fordul elő. A kén túlzott jelenléte okozhat molibdén hiányt. 

Mangán, réz és cink 

A mangán, réz és cink által okozott hiánytünet ritka a repce esetében. A mangánhiány okozhat problémát, mivel a növénynek nagyobb mennyiségben van rá szüksége.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

Még több tény az őszi káposztarepcéről:

Agronómiai irányelvek

Agronómiai irányelvek

Az őszi káposztarepce a hűvösebb terüeteken is termesztett növény, Európán kívül főleg Kanadában és Kínában termesztik. A káposztafélék családjának Brassica nemzetségében tartozó egynyári/kétnyári növény.
A repce tápelem felvétele

A repce tápelem felvétele

A repce magas hozamának eléréséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátási stratégia, amely magában foglalja a makro- és mikroelemek alkalmazását.
Alkalmazási stratégiák

Alkalmazási stratégiák

Más szántóföldi növényekkel (pl. gabona) összehasonlítva, az őszi káposztarepce különbözik a tápanyag-igény tekintetében abban, hogy sokkal több tápelemre van szüksége; ez a tápelemek jelentős mozgósítását eredményezi.
Gyomok, kártevők és betegségek

Gyomok, kártevők és betegségek

Az őszi káposztarepce - hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez - hajlamos a betegségek és kártevők okozta fertőzésekre.
Repce fajták

Repce fajták

A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. A káposztarepce a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Két formáját ismerjük: az őszi káposztarepcét és a tavaszi káposztarepcét. Hazánkban az előbbi terjedt el a magasabb terméshozam...
Repce termelés a világban

Repce termelés a világban

A világon a legnagyobb repcetermelő Kanada (14,4 millió tonna 2014-ben), melyet Kína követ a sorban. Az őszi káposztarepce termesztése nagyrészt a mérsékelt égöv környékére tehető.
Piaci követelmények

Piaci követelmények

Az őszi káposztarepce termesztése két fő piacra történik. Az első és legfontosabb a repceolaj előállítása emberi fogyasztásra. Az olaj gyártásának mellékterméke a repcemagliszt.