Gyomok, kártevők és betegségek

Az őszi káposztarepce - hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez - hajlamos a betegségekre és kártevők kártételére.

 repce facts

Annak érdekében, hogy csökkentsük ezeket a negatív hatásokat, a vetésforgó megtervezése nagyon fontos, a szakszerűen elkészített vetésterv jelentősen csökkenti a kórokozók okozta fertőzéseket.

Kártevők

A következő kártevők okozhatnak jelentős veszteséget az őszi káposztarepcében:

repce facts  

Gyomok

A repce gyomjai hasonlóak a többi őszi vetésű növényhez. Az évelő gyomokkal szembeni hatékony ellenőrzés fenntartása fontos; ennek egyik lehetséges eszköze a vetésváltás. Egyre nagyobb a rezisztencia a herbicidekkel szemben és környezetvédelmi okokból az elérhető vegyszerek száma is csökken.

Számos kulcsfontosságú gyomirtószer vízszennyező hatása is aggodalomra ad okot.

Az intenzív termesztés során elvetett mag mennyiségnek nincs gyomelnyomó képessége. A repce korai fejlődési szakaszában nagy károkat tud okozni a gyom, ezért az őszi gyomirtás elengedhetetlen.

A repce legjelentősebb gyomjai: ebszikfű, ragadós galaj, széltippan, pipacs és az évelő növények közül a tarackbúza. A védekezésre már a talajmunkák elvégzésekor gondolni kell.

Még több tény az őszi káposztarepcéről:

Agronómiai irányelvek

Agronómiai irányelvek

Az őszi káposztarepce a hűvösebb terüeteken is termesztett növény, Európán kívül főleg Kanadában és Kínában termesztik. A káposztafélék családjának Brassica nemzetségében tartozó egynyári/kétnyári növény.
A repce tápelem-összegzése

A repce tápelem-összegzése

Tizenhárom ásványi elem szükséges a repce számára a legjobb minőség és hozam eléréséhez: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, kén, bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink és klór.
A repce tápelem felvétele

A repce tápelem felvétele

A repce magas hozamának eléréséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátási stratégia, amely magában foglalja a makro- és mikroelemek alkalmazását.
Repce fajták

Repce fajták

A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. A káposztarepce a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Két formáját ismerjük: az őszi káposztarepcét és a tavaszi káposztarepcét. Hazánkban az előbbi terjedt el a magasabb terméshozam...
Alkalmazási stratégiák

Alkalmazási stratégiák

Más szántóföldi növényekkel (pl. gabona) összehasonlítva, az őszi káposztarepce különbözik a tápanyag-igény tekintetében abban, hogy sokkal több tápelemre van szüksége; ez a tápelemek jelentős mozgósítását eredményezi.
Repce termelés a világban

Repce termelés a világban

A világon a legnagyobb repcetermelő Kanada (14,4 millió tonna 2014-ben), melyet Kína követ a sorban. Az őszi káposztarepce termesztése nagyrészt a mérsékelt égöv környékére tehető.
Piaci követelmények

Piaci követelmények

Az őszi káposztarepce termesztése két fő piacra történik. Az első és legfontosabb a repceolaj előállítása emberi fogyasztásra. Az olaj gyártásának mellékterméke a repcemagliszt.