A repce termesztés agronómiai irányelvei

Az őszi káposztarepce a hűvösebb terüeteken is termesztett növény, Európán kívül főleg Kanadában és Kínában termesztik. A káposztafélék családjának Brassica nemzetségében tartozó egynyári/kétnyári növény.

Magassága 50-180 cm, fajtától függően. A repce szára dudvásszár, hengeres vagy tojásdad keresztmetszetű. Főgyökérrendszere van, mely 90-190 cm-re is megnőhet. A gyökérzet nagy része a talaj felső rétegében található. A gyökérzet nem növekszik vízzeltelt, száraz vagy tömörített talajban. A gyomok versenyeznek a repcével a nedvességért és a tápelemekért, ezt ellenőrzés alatt kell tartai. A magas sótartalom és a hűvös talaj szintén káros a növény számára.

A növény megfelelő fejlődése érdekében a laza szerkezetű talaj a legmegfelelőbb. A vetésre az olyan talaj alkalmas, ahol a pH érték 5.5 és 7.5 között van.

A repce olyan hűvösebb éghajlatra adaptált növény, ahol a minimum hőmérséklet 0 °C körül van. Csírázásra és a csíranövények kibújására az 5-10 °C közötti hőmérséklet az optimális. A csíranövények fagytűrőek, -4 °C-os hőmérsékletet is túlélik. A fejlődéshez és növekedéshez az ideális hőmérséklet 12 °C - 30 °C , de a maximális növekedéshez a 21 °C az optimális.

repce facts

Az őszi káposztarepce vízigénye 400-500 mm. Amikor a csapadékmennyiség kevesebb, mint 200 mm, a hozamcsökkenés következtében akár 1 t/ha-ra is lecsökkenhet a termés. A hozam mennyisége nagyon érzékeny a virágzás és a szemtöltődés időszakában fellépő vízhiányra.

A repce hajlamos a betegségre és számos rovarkártevő is támadja. Ahhoz, hogy ezeket a káros hatásokat csökkentsük, vetésforgó használata javasolt.

Még több tény az őszi káposztarepcéről:

Repce fajták

Repce fajták

A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. A káposztarepce a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Két formáját ismerjük: az őszi káposztarepcét és a tavaszi káposztarepcét. Hazánkban az előbbi terjedt el a magasabb terméshozam...
Repce termelés a világban

Repce termelés a világban

A világon a legnagyobb repcetermelő Kanada (14,4 millió tonna 2014-ben), melyet Kína követ a sorban. Az őszi káposztarepce termesztése nagyrészt a mérsékelt égöv környékére tehető.
Piaci követelmények

Piaci követelmények

Az őszi káposztarepce termesztése két fő piacra történik. Az első és legfontosabb a repceolaj előállítása emberi fogyasztásra. Az olaj gyártásának mellékterméke a repcemagliszt.
Gyomok, kártevők és betegségek

Gyomok, kártevők és betegségek

Az őszi káposztarepce - hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez - hajlamos a betegségek és kártevők okozta fertőzésekre.
Alkalmazási stratégiák

Alkalmazási stratégiák

Más szántóföldi növényekkel (pl. gabona) összehasonlítva, az őszi káposztarepce különbözik a tápanyag-igény tekintetében abban, hogy sokkal több tápelemre van szüksége; ez a tápelemek jelentős mozgósítását eredményezi.
A repce tápelem felvétele

A repce tápelem felvétele

A repce magas hozamának eléréséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátási stratégia, amely magában foglalja a makro- és mikroelemek alkalmazását.
A repce tápelem-összegzése

A repce tápelem-összegzése

Tizenhárom ásványi elem szükséges a repce számára a legjobb minőség és hozam eléréséhez: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, kén, bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink és klór.