Piaci követelmények

Az őszi káposztarepce termesztése két fő piacra történik. Az első és legfontosabb a repceolaj előállítása emberi fogyasztásra. Az olaj gyártásának mellékterméke a repcemagliszt. Ezt a magas fehérjetartalmú (kb. 40%) terméket állati takarmányozásra használják, a szója "versenytársa" ezen a területen.

Leginkább szarvasmarhák táplálására használják, de sertés és baromfi ellátásában is szerepet kaphat. Fontos, hogy  alacsony legyen a repce glükozinolát szintje, mert ellenkező esetben anyagcsere-zavarok fordulhatnak elő.

A repcét szintén termesztik zöldtrágyák köztes kultúrájaként és takarmánynövényként.

repce facts 

Az őszi káposztarepce másik piaca az ipari célú termesztés. Bioüzemanyag- és  kenőanyag készül belőle, ezen kívül a vegyipar számára megújuló alapanyag. Az erre a célra használt olaj magas erukasav-tartalmú. Európában a biodízel előállítása kb. 80%-ban repcéből történik. A repceolajnak lényegesen alacsonyabb a gélesedési pontja, mint egyéb vegetatív olajoknak, és egységnyi területű repcemagból több olajat lehet kinyerni, mint más olajos növényekből, például a szójából.

Még több tény az őszi káposztarepcéről:

Agronómiai irányelvek

Agronómiai irányelvek

Az őszi káposztarepce a hűvösebb terüeteken is termesztett növény, Európán kívül főleg Kanadában és Kínában termesztik. A káposztafélék családjának Brassica nemzetségében tartozó egynyári/kétnyári növény.
A repce tápelem-összegzése

A repce tápelem-összegzése

Tizenhárom ásványi elem szükséges a repce számára a legjobb minőség és hozam eléréséhez: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, kén, bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink és klór.
A repce tápelem felvétele

A repce tápelem felvétele

A repce magas hozamának eléréséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátási stratégia, amely magában foglalja a makro- és mikroelemek alkalmazását.
Gyomok, kártevők és betegségek

Gyomok, kártevők és betegségek

Az őszi káposztarepce - hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez - hajlamos a betegségek és kártevők okozta fertőzésekre.
Alkalmazási stratégiák

Alkalmazási stratégiák

Más szántóföldi növényekkel (pl. gabona) összehasonlítva, az őszi káposztarepce különbözik a tápanyag-igény tekintetében abban, hogy sokkal több tápelemre van szüksége; ez a tápelemek jelentős mozgósítását eredményezi.
Repce fajták

Repce fajták

A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. A káposztarepce a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Két formáját ismerjük: az őszi káposztarepcét és a tavaszi káposztarepcét. Hazánkban az előbbi terjedt el a magasabb terméshozam...
Repce termelés a világban

Repce termelés a világban

A világon a legnagyobb repcetermelő Kanada (14,4 millió tonna 2014-ben), melyet Kína követ a sorban. Az őszi káposztarepce termesztése nagyrészt a mérsékelt égöv környékére tehető.