Repce termelés a világban

1975 és 2007 között a világ repcetermése meghatszorozódott, elérte a 47 millió tonnát. Ez a növekedés tovább fokozódott; a 2015-ös évben több, mint 60 millió tonna volt a learatott termés (Statista 2016).

A 19. században a gőzgépekhez szükséges kenőanyagként tekintettek a repcére. A magas glükozinolát tartalma - mely a repceolajnak keserű ízt ad - miatt nem használták étkezési és takarmányozási célokra. 

A későbbiekben nemesítés során csökkent ez a tartalom, mely ízletesebb olajat eredményezett. Napjainkban takarmányozási célra, emberi fogyasztásra és biodízel előállítása miatt termesztik az őszi káposztarepcét.

A biodízel előállítása 2002-től folyamatosan növekszik az Európai Unióban és az Egyesült Államokban egyaránt.

A világon a legnagyobb repcetermelő Kanada (14,4 millió tonna 2014-ben), melyet Kína követ a sorban. Az őszi káposztarepce termesztése nagyrészt a mérsékelt égöv környékére tehető.

repce facts repce facts

Még több tény az őszi káposztarepcéről:

Agronómiai irányelvek

Agronómiai irányelvek

Az őszi káposztarepce a hűvösebb terüeteken is termesztett növény, Európán kívül főleg Kanadában és Kínában termesztik. A káposztafélék családjának Brassica nemzetségében tartozó egynyári/kétnyári növény.
A repce tápelem-összegzése

A repce tápelem-összegzése

Tizenhárom ásványi elem szükséges a repce számára a legjobb minőség és hozam eléréséhez: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, kén, bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink és klór.
A repce tápelem felvétele

A repce tápelem felvétele

A repce magas hozamának eléréséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátási stratégia, amely magában foglalja a makro- és mikroelemek alkalmazását.
Repce fajták

Repce fajták

A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. A káposztarepce a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Két formáját ismerjük: az őszi káposztarepcét és a tavaszi káposztarepcét. Hazánkban az előbbi terjedt el a magasabb terméshozam...
Gyomok, kártevők és betegségek

Gyomok, kártevők és betegségek

Az őszi káposztarepce - hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez - hajlamos a betegségek és kártevők okozta fertőzésekre.
Piaci követelmények

Piaci követelmények

Az őszi káposztarepce termesztése két fő piacra történik. Az első és legfontosabb a repceolaj előállítása emberi fogyasztásra. Az olaj gyártásának mellékterméke a repcemagliszt.
Alkalmazási stratégiák

Alkalmazási stratégiák

Más szántóföldi növényekkel (pl. gabona) összehasonlítva, az őszi káposztarepce különbözik a tápanyag-igény tekintetében abban, hogy sokkal több tápelemre van szüksége; ez a tápelemek jelentős mozgósítását eredményezi.