Alkalmazási stratégiák

Más szántóföldi növényekkel (pl. gabona) összehasonlítva, az őszi káposztarepce különbözik a tápanyag-igény tekintetében abban, hogy sokkal több tápelemre van szüksége.

Azonban a repce ezen tápanyagok többségét visszajuttatja a földbe a következő mértékben: kálium és kalcium 90%, magnézium 83%, kén 66%, nitrogén 55%, foszfor 46%. 

Az nitrogén a legszélesebb körben tanulmányozott tápelem az őszi káposztarepce esetében, mivel ezen tápelemnek van a legfontosabb szerepe a hozam szempontjából. Ezenkívül a nitrogén műtrágyázás költsége jelentős a repce összköltségét figyelembe véve, illetve a nitrogén környezeti hatásai - mint a vízminőség (nitrátok), levegő minősége (ammónia), üvegházhatású gázok kibocsátása (dinitrogén-oxid) és az energiafogyasztás - szintén jelentősek.

repce facts 

A repce kiegyesúlyozott tápanyag-ellátása szükségessé teszi más összetevők folyamatos figyelemmel kísérését; ezek főleg a magnézium, a bór és a molibdén.

 repce facts

Az őszi káposztarepcének -a többi növényhez hasonlóan- a megfelelő műtrágyázási gyakorlata a 4 "M" végrehajtásán alapul:

Megfelelő termék:

a leghatékonyabb és leginkább környezetbarát műtrágya választása

Megfelelő arány:

a termés szükséges inputigényeinek megállapítása 

Megfelelő idő:

az alkalmazások megfelelő felosztása és időzítése a maximális hatékonyság és minimális környezeti igénybevétel figyelembe vételével

Megfelelő hely:

precíziós gazdálkodás a terület változékonyságának csökkentéséhez

Megfelelő információk a területről talajvizsgálati eredményekkel együtt szükségesek a jó döntések meghozatalához.

Növény analízis adatok

Az őszi káposztarepce tápanyag-felvételi adatai a növekedési szakaszok és a betakarítás alatt fontos információk a tápelemek megfelelő arányának és idejének alkalmazásához. A Yara által kifejlesztett N-Sensor használata segítséget nyújt a gazdálkodóknak a növény nitrogénszükségletének mérésében.

 repce facts 

Talajvizsgálati adatok

A talaj meglévő tápelem-tartalmának ismerete szükséges a megfelelő tápanyag-alkalmazási döntések meghozatalához. Az információ segíti a tápanyag-alkalmazási arányok meghatározását. Talajvizsgálat szükséges, hogy elemezzük a talajt és ellenőrizzük a pH értékét, megismerjük az esetleges tápelem hiányokat, valamint a talajban lévő növény által felvehető ásványi nitrogén, foszfor, kálium és magnézium mennyiségét.

Még több tény az őszi káposztarepcéről:

Agronómiai irányelvek

Agronómiai irányelvek

Az őszi káposztarepce a hűvösebb terüeteken is termesztett növény, Európán kívül főleg Kanadában és Kínában termesztik. A káposztafélék családjának Brassica nemzetségében tartozó egynyári/kétnyári növény.
A repce tápelem-összegzése

A repce tápelem-összegzése

Tizenhárom ásványi elem szükséges a repce számára a legjobb minőség és hozam eléréséhez: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium, kén, bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink és klór.
A repce tápelem felvétele

A repce tápelem felvétele

A repce magas hozamának eléréséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátási stratégia, amely magában foglalja a makro- és mikroelemek alkalmazását.
Gyomok, kártevők és betegségek

Gyomok, kártevők és betegségek

Az őszi káposztarepce - hasonlóan a többi Brassica nemzetségbe tartozó növényhez - hajlamos a betegségek és kártevők okozta fertőzésekre.
Repce fajták

Repce fajták

A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. A káposztarepce a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Két formáját ismerjük: az őszi káposztarepcét és a tavaszi káposztarepcét. Hazánkban az előbbi terjedt el a magasabb terméshozam...
Repce termelés a világban

Repce termelés a világban

A világon a legnagyobb repcetermelő Kanada (14,4 millió tonna 2014-ben), melyet Kína követ a sorban. Az őszi káposztarepce termesztése nagyrészt a mérsékelt égöv környékére tehető.
Piaci követelmények

Piaci követelmények

Az őszi káposztarepce termesztése két fő piacra történik. Az első és legfontosabb a repceolaj előállítása emberi fogyasztásra. Az olaj gyártásának mellékterméke a repcemagliszt.