A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy hagymánk megfelelő hozamú és minőségű, valamint egészséges legyen, elengedhetetlen a növény számára szükséges tápelemek megfelő időben és mennyiségben való kijuttatása.

Ültetés előtt

  • Nitrogén és kálium – elősegíti az erőteljes korai növekedést  
  • Foszfor – maximalizálja a gyökérfejlődést, és tartalékot biztosít a növekedéshez végig a tenyészidőszak során és a megfelelő fejesedéshez is
  • Kén – ösztönzi a növény fejlődését 
  • Bór, mangán, cink – megfelelő hajtásnövekedést biztosít

 

Vegetatív növekedés

  • Nitrogén és kálium – biztosítja a folyamatos növekedést és fejlődést
  • Kalcium, kén és magnézium – fenntartja az erőteljese és egészséges levélfejlődést, és segít felépíteni a növény tartalékait a fejesedés megindulása előtt
  • Mikrotápelemek – segítenek, hogy a fotoszintetikus növekedés ne legyen korlátozó

 

Fejképződés

  • Nitrogén – nitrát formájában segít fenntartani a hagyma növekedését és a korai fejlődést
  • Kálium – a legnagyobb mennyiségben a fejesedés során van szükség – a hozam és a minőség érdekében
  • Kalcium – biztosítja a fej tápanyag-ellátását a tárolási minőség maximalizálása érdekében
  • Mikrotápelemek – a levélnövekedés fenntartása

 

Fejesedés

 

  • Nitrogén – alacsonyabb mennyiségben, hogy segítsen a szárazanyag termelés fenntartásában, de ne rontsa a hagymafej minőségét
  • Foszfor – az érés, a korai beérés és a nagy fejméret ösztönzése
  • Kálium – a szárazanyag és a cukorfelhalmozódás, valamint a minőség maximalizálása
  • Kalcium – fenntartja a fej tömöttségét és minőségét, így kevesebb tárolási probléma merül fel
  • Kén – a hagyma kívánt csípősségétől függően
  • Bór – a tárolási minőség és a kalciumfelvétel javításához
  • Réz – a megfelelő héj-minőséghez. Egyéb mikrotápanyagok – kevésbé kritikus fontosságúak, de segítenek fenntartani a növekedést, és megnyújtják a fejesedés idejét

 

Még több a tény a hagymafélékről:

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagyma -6°C-os hőmérsékletig képes túlélni, de ha a hőmérséklet -8°C alá esik, elpusztul. A hagymamag csírázásához és növekedéséhez a 13-28°C között hőmérséklet az ideális.
A hagyma tápelem-összegzése

A hagyma tápelem-összegzése

A megfelelő egyensúly a makro- és mikroelemek között elengedhetetlen, hogy a lehetséges legjobb eredményt kapjuk.
Talaj- és vízgazdálkodás

Talaj- és vízgazdálkodás

A talajnak megfelelő szerkezetűnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie a növekedés maximalizálásához és a magas hozamok eléréséhez. A magágy állapota kritikus fontosságú, különösen akkor, ha növényt magról termesztjük.
Hagyma fajták

Hagyma fajták

A hagymák termesztett típusai két csoportba sorolhatók – a közönséges hagymafélék és a csokros hagymafélék (aggregatum csoport).
Hagymatermesztés a világban

Hagymatermesztés a világban

Évente 54 millió tonna száraz hagyma terem összesen 3 millió hektáron, több mint 134 országban. A termelés megduplázódott az elmúlt tíz év alatt.
A hagyma piaci követelményei

A hagyma piaci követelményei

A hagyma többségét étkezési célra termesztik, és az értékesítés előtt általában osztályozzák. A kiskereskedő és a fogyasztó is elvárja az egységes méretet, formát és színt, valamint azt, hogy egészséges legyen, és ne legyen földdel szennyezett.
Hagymafélék műtrágyázása

Hagymafélék műtrágyázása

A műtrágyafelhasználás hatékonyságának maximalizálása érdekében a tápanyagok időzítését a növény tápanyagigényéhez kell igazítani. Az ültetés utáni első 4 hét során a szárazanyag felhalmozódás és emiatt a tápanyagigény viszonylag csekély mértékű.
Növényvédelem

Növényvédelem

A hagymafélék lassan bújnak elő, ezért fontos a gyomirtás a nedvességért és a tápanyagokért folyó verseny csökkentéséhez. Az egyenes növekedés miatt még akkor is gyenge versenytársai a gyomoknak, amikor már kifejlődnek. Emiatt a növény megjelenése előtti...