A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban
Ahhoz, hogy hagymánk megfelelő hozamú és minőségű, valamint egészséges legyen, elengedhetetlen a növény számára szükséges tápelemek megfelő időben és mennyiségben való kijuttatása.
Ültetés előtt
Nitrogén és kálium – elősegíti az erőteljes korai növekedést
Foszfor – maximalizálja a gyökérfejlődést, és tartalékot biztosít a növekedéshez végig a tenyészidőszak során és a megfelelő fejesedéshez is
Kén – ösztönzi a növény fejlődését
Bór, mangán, cink – megfelelő hajtásnövekedést biztosít
Vegetatív növekedés
Nitrogén és kálium – biztosítja a folyamatos növekedést és fejlődést
Kalcium, kén és magnézium – fenntartja az erőteljese és egészséges levélfejlődést, és segít felépíteni a növény tartalékait a fejesedés megindulása előtt
Mikrotápelemek – segítenek, hogy a fotoszintetikus növekedés ne legyen korlátozó
Fejképződés
Nitrogén – nitrát formájában segít fenntartani a hagyma növekedését és a korai fejlődést
Kálium – a legnagyobb mennyiségben a fejesedés során van szükség – a hozam és a minőség érdekében
Kalcium – biztosítja a fej tápanyag-ellátását a tárolási minőség maximalizálása érdekében
Mikrotápelemek – a levélnövekedés fenntartása
Fejesedés
Nitrogén – alacsonyabb mennyiségben, hogy segítsen a szárazanyag termelés fenntartásában, de ne rontsa a hagymafej minőségét
Foszfor – az érés, a korai beérés és a nagy fejméret ösztönzése
Kálium – a szárazanyag és a cukorfelhalmozódás, valamint a minőség maximalizálása
Kalcium – fenntartja a fej tömöttségét és minőségét, így kevesebb tárolási probléma merül fel
Kén – a hagyma kívánt csípősségétől függően
Bór – a tárolási minőség és a kalciumfelvétel javításához
Réz – a megfelelő héj-minőséghez. Egyéb mikrotápanyagok – kevésbé kritikus fontosságúak, de segítenek fenntartani a növekedést, és megnyújtják a fejesedés idejét