Hagymatermesztés a világban

Évente 54 millió tonna száraz hagyma terem összesen 3 millió hektáron, több mint 134 országban. A termelés megduplázódott az elmúlt tíz év alatt. A legnagyobb termelő Kína, India és az Egyesült Államok. Ezek az országok termesztik az összes száraz hagyma körülbelül felét.

 

hagyma tények

Őket követi évi több mint 1 millió tonnás éves mennyiséggel Brazília, Irán, Japán, Pakisztán, Törökország és Oroszország. A jelenlegi átlaghozam 17t/ha. A legmagasabb hozamokat – 40-60 t/ha – Koreában, Japánban, Európában és az Egyesült Államokban találjuk. A vezető termelők akár a 100t/ha-os mennyiséget is képesek meghaladni.        

A hagyma kevesebb mint 10%-át exportálják. Az éves átlagos hagymafogyasztás körülbelül 6 kg személyenként világszerte. Az amerikaiak közel 16 kg-ot fogyasztanak, de a legnagyobb mennyiségben a líbiaiak eszik: átlagban 30 kg/fő/év. A hagyma 15-18%-át feldolgozzák, és más ételeknél használják fel, például levesekben, ételízesítőknél és szószoknál.

 

Fokhagyma 

A fokhagyma a második legnépszerűbb hagymaféle. Világszerte 14 millió tonna fokhagymát termesztenek 1 millió hektárnyi területen, 12,3 t/ha átlaghozammal. A világ fokhagymatermelésének közel 70%-a Kínára esik. 

A fokhagymának tulajdonított jótékony egészségügyi hatások miatt a fogyasztás hihetetlen mértékben megnőtt a nyugati világban az elmúlt években. Például az Egyesült Államokban az egy főre eső fogyasztás most körülbelül 1,5 kg/év, ami a tíz évvel ezelőtti érték háromszorosa.

 

Póréhagyma 

A póréhagyma különösen fontos növény az európai országokban, ahol évente több mint 10 millió tonnát termesztenek belőle. Franciaország a legnagyobb termesztő, az európai átlaghozam pedig 25-30 t/ha.

 

Zöldhagyma és mogyoróhagyma 

A 43 országban 230ezer hektárnyi területen termesztett 4,5 millió tonna zöld salátahagyma alig tíz százalékát teszi ki az összes száraz hagyma mennyiségének. A legnagyobb termesztő országok: Mexikó, Dél-Korea, Japán és Kína 23 t/ha-os átlaghozammal.

Még több a tény a hagymafélékről:

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagyma -6°C-os hőmérsékletig képes túlélni, de ha a hőmérséklet -8°C alá esik, elpusztul. A hagymamag csírázásához és növekedéséhez a 13-28°C között hőmérséklet az ideális.
A hagyma tápelem-összegzése

A hagyma tápelem-összegzése

A megfelelő egyensúly a makro- és mikroelemek között elengedhetetlen, hogy a lehetséges legjobb eredményt kapjuk.
A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy hagymánk megfelelő hozamú és minőségű, valamint egészséges legyen, elengedhetetlen a növény számára szükséges tápelemek megfelő időben és mennyiségben való kijuttatása.
Talaj- és vízgazdálkodás

Talaj- és vízgazdálkodás

A talajnak megfelelő szerkezetűnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie a növekedés maximalizálásához és a magas hozamok eléréséhez. A magágy állapota kritikus fontosságú, különösen akkor, ha növényt magról termesztjük.
Hagyma fajták

Hagyma fajták

A hagymák termesztett típusai két csoportba sorolhatók – a közönséges hagymafélék és a csokros hagymafélék (aggregatum csoport).
A hagyma piaci követelményei

A hagyma piaci követelményei

A hagyma többségét étkezési célra termesztik, és az értékesítés előtt általában osztályozzák. A kiskereskedő és a fogyasztó is elvárja az egységes méretet, formát és színt, valamint azt, hogy egészséges legyen, és ne legyen földdel szennyezett.
Hagymafélék műtrágyázása

Hagymafélék műtrágyázása

A műtrágyafelhasználás hatékonyságának maximalizálása érdekében a tápanyagok időzítését a növény tápanyagigényéhez kell igazítani. Az ültetés utáni első 4 hét során a szárazanyag felhalmozódás és emiatt a tápanyagigény viszonylag csekély mértékű.
Növényvédelem

Növényvédelem

A hagymafélék lassan bújnak elő, ezért fontos a gyomirtás a nedvességért és a tápanyagokért folyó verseny csökkentéséhez. Az egyenes növekedés miatt még akkor is gyenge versenytársai a gyomoknak, amikor már kifejlődnek. Emiatt a növény megjelenése előtti...