Talaj- és vízgazdálkodás

A talajnak megfelelő szerkezetűnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie a növekedés maximalizálásához és a magas hozamok eléréséhez. A magágy állapota kritikus fontosságú, különösen akkor, ha növényt magról termesztjük. Szépen, egységesen kialakított magzónára van szükség a maximális csírázáshoz és a kikeléshez.

hagyma tények

A gyökérképzés általában gyenge. A hagymaféléknek rövid és ritkás gyökérzetük van kevés hajszálgyökérrel. Emiatt fontos, hogy a tápanyag és a nedvesség rendelkezésre állását folyamatosan biztosítsuk a sekély gyökérzónában.

A kutatások azt mutatják, hogy a vízfelvétel a talaj felső 25 cm-ére korlátozódik. Annak ellenére, hogy a hagymafélék képesek túlélni a hosszabb idejű aszályos időszakokat is, a víz rendelkezésre állása kritikus fontosságú a növekedéshez és a jó minőségű, magas hozamokhoz. Aszályos időszakban a hagymafejek nagyobb valószínűséggel esnek szét, vagy képeznek dupla vagy többszörös fejet.

A hagymaféléknek nagy a vízigényük: általában 75 mm hetente. Mindazonáltal a tenyészidőszak késői szakaszában történő öntözés késleltetheti az érést és a héj megrepedéséhez vezet. Ha különösen könnyű szerkezetű talajon termesztik, a sorok közt vetett védőnövényekkel – például árpával vagy búzával –, illetve szalma segítségével minimalizálható az erózió. A rögök és a kövek hátráltatják a fejlődést, a gyomirtók hatékonyságát és a mechanikai eszközökkel történő betakarítást, emiatt a kötött vagy köves talajokat általában kerülik. A talaj pH értéke általában 6-7 között az ideális, de organikus talajokon a hagymaféléket egészen pH 4-ig is lehet termeszteni.

hagyma tények

Ha a pH érték 5.5 alá esik, a magnézium és a molibdén rendelkezésre állása csökken, 6.5-ös pH érték felett pedig cink-, mangán- és vashiány lép fel.

A hagymafélék nagyon érzékenyek a sótartalomra, ezért a szikes talajokat és a sós öntözővizet célszerű kerülni. Olyan körülmények között, ahol a nátrium-klorid által képzett talajoldatnak 0,125MPa az ozmotikus nyomása, ott a növekedés megfeleződik. A nitrát és a szulfát műtrágyákat részesítjük előnyben, a kloridos műtrágya viszont nemkívánatos.

 

Tápanyag elemzés

Talajelemzést végzünk a műtrágyázással kapcsolatos kiinduló információk meghatározásához – különösen a káliumra és a foszforra vonatkozóan. Ezzel a módszerrel határozzuk meg a talaj pH értékét és a szervesanyag-tartalmát is.

hagyma tények

A növény levelének elemzése is fontos az egyes elemek egyensúlyának folyamatos nyomon követéséhez és a műtrágyázás beállításához. Így lehet biztosítani a megfelelő minőségű terményt. A szövetelemzéssel igazolhatók a hiánybetegségek látható jelei, és a látható tüneteket még nem produkáló rejtett hiánybetegségek is feltárhatók.

A szövetelemzéshez kiválasztott levél típusa és elhelyezkedése a helyi gyakorlat szerint változik. A fiatal hagymapalántáknál az egész hajtásból vagy azonos fiziológiai korú levelek tetejéből vesznek mintát.  Miután a növény már félig kifejlődött (egészen a betakarításig bezárólag), általában a legfiatalabb kifejlődött leveleket vagy a teljesen kifejlődött levéllemezt használjuk mintavételre.

Az adatok értelmezésekor fontos figyelembe venni az alkalmazott mintavételezési módszert is.

Még több a tény a hagymafélékről:

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagyma -6°C-os hőmérsékletig képes túlélni, de ha a hőmérséklet -8°C alá esik, elpusztul. A hagymamag csírázásához és növekedéséhez a 13-28°C között hőmérséklet az ideális.
A hagyma tápelem-összegzése

A hagyma tápelem-összegzése

A megfelelő egyensúly a makro- és mikroelemek között elengedhetetlen, hogy a lehetséges legjobb eredményt kapjuk.
A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy hagymánk megfelelő hozamú és minőségű, valamint egészséges legyen, elengedhetetlen a növény számára szükséges tápelemek megfelő időben és mennyiségben való kijuttatása.
Hagyma fajták

Hagyma fajták

A hagymák termesztett típusai két csoportba sorolhatók – a közönséges hagymafélék és a csokros hagymafélék (aggregatum csoport).
Hagymatermesztés a világban

Hagymatermesztés a világban

Évente 54 millió tonna száraz hagyma terem összesen 3 millió hektáron, több mint 134 országban. A termelés megduplázódott az elmúlt tíz év alatt.
A hagyma piaci követelményei

A hagyma piaci követelményei

A hagyma többségét étkezési célra termesztik, és az értékesítés előtt általában osztályozzák. A kiskereskedő és a fogyasztó is elvárja az egységes méretet, formát és színt, valamint azt, hogy egészséges legyen, és ne legyen földdel szennyezett.
Hagymafélék műtrágyázása

Hagymafélék műtrágyázása

A műtrágyafelhasználás hatékonyságának maximalizálása érdekében a tápanyagok időzítését a növény tápanyagigényéhez kell igazítani. Az ültetés utáni első 4 hét során a szárazanyag felhalmozódás és emiatt a tápanyagigény viszonylag csekély mértékű.
Növényvédelem

Növényvédelem

A hagymafélék lassan bújnak elő, ezért fontos a gyomirtás a nedvességért és a tápanyagokért folyó verseny csökkentéséhez. Az egyenes növekedés miatt még akkor is gyenge versenytársai a gyomoknak, amikor már kifejlődnek. Emiatt a növény megjelenése előtti...