Hagyma fajták

A hagymák termesztett típusai két csoportba sorolhatók – a közönséges hagymafélék és a csokros hagymafélék (aggregatum csoport).

A közönséges hagymák különálló fejeket növesztenek, s közöttük találjuk az ipari méretben termesztett növények többségét. Ide tartoznak a „közönséges”, „száraz” hagymák, valamint a mogyoró- és a piklesz hagymák. A fej alakja, színe és a levél jellemzői szemmel láthatóan eltérnek a csoporton belül. A gyakorlatban a szerint kategorizáljuk őket, hogy milyen igényeik vannak a fejesedéshez szükséges nappalok hosszát illetően: ennek megfelelően „rövid” (12-13 óra), „közepes” és „hosszú” (14-16 óra) fényigényű típusokról beszélünk. Ezek között találjuk az „édes hagymát”, a „spanyol hagymát” vagy a „holland hagymát”.

 

A csokros hagymák hagymacsoportokat alkotnak. Közéjük tartozik a mogyoróhagyma (salottahagyma), amelynek a fokhagymához hasonló feje és a fejet körülvevő vörösesbarna héja van, az íze pedig egyszerre hasonlít a fokhagymához és a vöröshagymához is. A mogyoróhagymának nagyon magas a szárazanyagtartalma – 16 és 35% közötti  – a vöröshagymához viszonyítva (7-15%).

hagyma tényekhagyma tények

 

 

 

 

 

 

 

Fokhagyma (Allium sativum) 

A vöröshagymához hasonlóan a fokhagymának is sok típusa van, amelyek eltérnek a gerezdek számában, méretében, alakjában és színében, valamint a fagytűrési jellemzők és a fej nyugalmi állapota tekintetében.

 

Póréhagyma, vad póréhagyma, elefántfokhagyma és gyöngyhagyma (Allium ampeloprasum) 

A póréhagyma hosszú, lapos legyezőszerű koncentrikus levélhüvelyt, valamint ehető hajtástengelyt növeszt. A különböző fajták a hajtástengely lehetséges hossza és átmérője szerint különböznek egymástól, és ritkán a fejméret alapján. Többnyire mérsékelt égövi területeken termesztik: Európában mindenütt és Észak-Amerika egyes részein.

A vad póréhagymát ehető levelű rövid hajtástengely jellemzi, és leginkább Észak-Afrikában termesztik. A leveleket a tenyészidőszak során rendszeresen betakarítják.

Az elefántfokhagyma úgy néz ki, mint egy nagy, robosztus fokhagyma, s a póréhagymához hasonló virágzatot hoz. Többnyire Ázsiában és Észak-Afrikában termesztik.

A gyöngyhagymát elsősorban kerti növényként termesztik Németországban és Hollandiában. Olyan, mintha apró póréhagyma lenne, de a gyöngyhagyma apró, gömbölyű, fehér fejű hagymacsomókat képez.

 

Téli sarjadékhagyma(Allium fistulosum) A fehér színű, a vöröshagymához hasonló téli sarjadékhagyma külön hagymafejet nem fejleszt. Többnyire Kínában és Japánban termesztik.

 

A kínai gyöngyhagyma (Allium chinense) kis méretű, ehető, szürke, fehér vagy vörös hagymát növeszt. Többnyire Kínában és Japánban termesztik.

 

A metélőhagymát (Allium schoeniprasum) zöld hagymaízű leveleiért termesztik sokfele. Ez a fagytűrő hagymaféle rövid, vékony, üreges levelekből álló sűrű csomókban terem.

 

A kínai metélőhagymát (Allium tuberosum) ehető, fokhagymaízű leveleiért és fiatal virágzatáért termesztik főként Észak-Ázsiában.

Még több a tény a hagymafélékről:

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagymatermesztés agronómiai irányelvei

A hagyma -6°C-os hőmérsékletig képes túlélni, de ha a hőmérséklet -8°C alá esik, elpusztul. A hagymamag csírázásához és növekedéséhez a 13-28°C között hőmérséklet az ideális.
A hagyma tápelem-összegzése

A hagyma tápelem-összegzése

A megfelelő egyensúly a makro- és mikroelemek között elengedhetetlen, hogy a lehetséges legjobb eredményt kapjuk.
A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a hagyma növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy hagymánk megfelelő hozamú és minőségű, valamint egészséges legyen, elengedhetetlen a növény számára szükséges tápelemek megfelő időben és mennyiségben való kijuttatása.
Hagymatermesztés a világban

Hagymatermesztés a világban

Évente 54 millió tonna száraz hagyma terem összesen 3 millió hektáron, több mint 134 országban. A termelés megduplázódott az elmúlt tíz év alatt.
Talaj- és vízgazdálkodás

Talaj- és vízgazdálkodás

A talajnak megfelelő szerkezetűnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie a növekedés maximalizálásához és a magas hozamok eléréséhez. A magágy állapota kritikus fontosságú, különösen akkor, ha növényt magról termesztjük.
A hagyma piaci követelményei

A hagyma piaci követelményei

A hagyma többségét étkezési célra termesztik, és az értékesítés előtt általában osztályozzák. A kiskereskedő és a fogyasztó is elvárja az egységes méretet, formát és színt, valamint azt, hogy egészséges legyen, és ne legyen földdel szennyezett.
Hagymafélék műtrágyázása

Hagymafélék műtrágyázása

A műtrágyafelhasználás hatékonyságának maximalizálása érdekében a tápanyagok időzítését a növény tápanyagigényéhez kell igazítani. Az ültetés utáni első 4 hét során a szárazanyag felhalmozódás és emiatt a tápanyagigény viszonylag csekély mértékű.
Növényvédelem

Növényvédelem

A hagymafélék lassan bújnak elő, ezért fontos a gyomirtás a nedvességért és a tápanyagokért folyó verseny csökkentéséhez. Az egyenes növekedés miatt még akkor is gyenge versenytársai a gyomoknak, amikor már kifejlődnek. Emiatt a növény megjelenése előtti...