A hagyma íze és csípőssége

A vöröshagyma és a fokhagyma íze és csípőssége kulcsfontosságú jellemzője ezeknek a növényeknek. Ez a jellemző a fajta és a termőhely szerint változik. A csípősség nagyrészt az általuk tartalmazott nem fehérje alapú aminosavakra épülő kén szintjétől függ.

Az édességet a hagymában lévő cukor szintje alapján lehet meghatározni. Habár nehéz lehet ezeknek az elemeknek a mérése, köztudott, hogy a megfelelő tápanyag-ellátás alapvető fontosságú a hagyma ízének és csípősségének befolyásolásánál.          

Tápanyagellátás, valamint a hagyma íze és csípőssége

Kén és a hagyma csípőssége

hagyma minőség

A kén kritikus fontosságú a hagyma ízének és csípősségének meghatározásához. A kénellátást a piaci igényeknek megfelelően kell beállítani. A kén javíthat a héj színén és erősségén. Ezen kívül egyértelmű hatása van a hagyma csípősségére a hagyma fejében lévő piroszőlősav tartalom növelésén keresztül. Emiatt fontos a megfelelő talajkihasználás, valamint a kén megfelelő mennyiségben és időben való kijuttatása a piaci igények kielégítése érdekében.

 

Kén és a hagyma cukortartalma

hagyma minőség

A kénnek jól érzékelhető hatása van a hagyma cukortartalmára vonatkozóan is. Emiatt a talaj típusát és a kén alkalmazását a tápanyag-ellátási program részeként alaposan át kell gondolni a piaci igényeknek való megfelelés érdekében. Az édes hagymának például kedvez az alacsony kéntartalmú talaj, és a műtrágyázás során is alacsony kéntartalmú műtrágyát érdemes használni, ahol a kén többségét a tenyészidőszak elején juttatjuk, így biztosítva, hogy a hagymafej minimális mennyiségben vegyen fel belőle.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

Még több a tény a hagymafélék minőségéről:

A nyaki rész megvastagodásának csökkentése

A nyaki rész megvastagodásának csökkentése

A vöröshagyma nyakának megfelelő átmérője megakadályozza a kórokozók bejutását. A száraz hagymának némi időre van szüksége az éréshez vagy a száradáshoz annak érdekében, hogy záródni tudjon a nyaki rész.
A fej szárazanyag-tartalmának maximalizálása

A fej szárazanyag-tartalmának maximalizálása

A vöröshagyma és a fokhagyma többségét étkezési célra termesztik. A fejeknek megfelelően száraznak kell lenniük a tervezett célra. A leggyakoribb vöröshagymáknak 10-12%-os a szárazanyag-tartalmuk.
A hagyma tárolási minőségének javítása

A hagyma tárolási minőségének javítása

A vöröshagyma gyakran veszít a súlyából, ha hosszú ideig tároljuk. A csírázás is megindulhat, valamint rothadás léphet fel. A terményt óvatosan meg kell szárítani a termőföldön, mielőtt betárolnánk, mivel így lehet a minimálisra csökkenteni a rothadás...
A hagymahéj kinézete és állapota

A hagymahéj kinézete és állapota

Az egyenletes minőségű héj fontos része az étkezési célra termesztett hagyma kinézetének. Továbbá, a vöröshagyma és a fokhagyma ellenállóképessége is jelentős szerepet játszik a betegségek távoltartásában és a tárolási problémák elkerülésében.
A fej keménységének növelése

A fej keménységének növelése

A keménység egy rendkívül fontos jellemzője a vöröshagymának és a fokhagymának, különösen a száraz hagymának, amelyet hosszabb ideig tárolnak. A termelők a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátással befolyásolhatják a hagyma keménységet.
A hagyma minősége

A hagyma minősége

Különösen fontos annak garantálása, hogy a környezeti körülmények, valamint a növekedéssel kapcsolatos hatások ne korlátozzák a vöröshagyma és a fokhagyma fejesedésének folyamatát és a fej minőségét, ezáltal pedig a termény minőségét.