A hagyma tárolási minőségének javítása

A vöröshagyma gyakran veszít a súlyából, ha hosszú ideig tároljuk. A csírázás is megindulhat, valamint rothadás léphet fel. A terményt óvatosan meg kell szárítani a termőföldön, mielőtt betárolnánk, mivel így lehet a minimálisra csökkenteni a rothadás kockázatát.

Egyre gyakrabban alkalmazzák a szabályozott körülmények között történő tárolást a minőség hosszabb ideig való fenntartása, valamint az értékesíthetőség idejének meghosszabbítása érdekében. A megfelelő tápanyag-ellátás segíthet a termény tárolási minőségének megőrzésében.         

Tápanyagellátás és a hagyma tárolási minősége

A nitrogén és a tárolási minőség

hagyma minőség

A megfelelő minőségű nitrogénnel ellátott hagymának erőteljes és gyors lesz a levélfejlődése, a fejesedés is hamar megkezdődik, valamint jobb lesz a tárolási minősége, mivel kevesebb gondot jelent számára a súlyvesztés és a csírázás.

 

 

 

A nitrogén és a héj minősége

hagyma minőség

A nitrogén segíthet a külső héj fajsúlyának a növelésében is. Ez javíthatja a hagymafej nyomásállóságát is, ami pedig a szállítás és a tárolás alatti sérülések kockázatát csökkenti. A túl sok nitrogén miatt puhábbá válhat a hagyma feje, ami pedig növeli a tárolás során fellépő rothadásos betegségek gyakoriságát.

 

 

 

Kalcium, magnézium és a tárolási minőség

hagyma minőség

Miközben a kalcium csak viszonylag alacsony mennyiségben található meg a fejben, ez egy kritikus fontosságú körülmény a tárolási minőség biztosításánál és a sejtfalak erősségének javításánál. A kísérletek azt mutatják, hogy a magnézium – ha a kalcium mellett juttatják ki – azáltal segít feljavítani a hagyma eltarthatóságát, hogy csökkenti a rothadásos megbetegedések szintjét tárolás során. 

 

 

A foszfor és a tárolási minőség

hagyma minőség

A foszfornak pozitív hatása van a vöröshagyma és a fokhagyma tárolási minőségére, különösen akkor, amikor a nitrogént nagy mennyiségben alkalmazzák. Ahol a foszforellátás megfelelő, ott a súlyapadás is alacsonyabb, a csírázás kisebb gondot jelent, és a rothadás mértéke is csökken.

 

 

 

Kalcium, magnézium és a rothadás

hagyma minőség

A kalcium különösen fontos a fej tömörségének és épségének megőrzéséhez, valamint ahhoz, hogy hosszú távú tárolás során is csak minimális mértékben jelentsenek problémát a különféle betegségek. A magnézium is szerepet játszik a tárolási minőség megőrzésénél.

 

 

 

A kálium-nitrogén egyensúly és a minőség

hagyma minőség

A kálium használata lehetővé teszi a termelők számára, hogy a nitrogént nagy mennyiségben juttassák ki (és így jobb hozamot érjenek el) anélkül, hogy a tárolás során fellépő problémák – például a rothadás és a csírázás – növekvő kockázatot jelentene. A káliumnak egyensúlyban kell lennie a kijuttatott foszforral.

 

 

 

Bór és a tárolási minőség

hagyma minőség

Kísérletek megerősítették, hogy a bór hatással van a terméshozamra, valamint a tárolási minőség javítására is. A bórnak a tárolási minőségre való hatása annak tudható be, hogy ez a mikrotápelem a hagyma fejében történő kalciumfelhalmozódást segíti elő.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

Még több a tény a hagymafélék minőségéről:

A nyaki rész megvastagodásának csökkentése

A nyaki rész megvastagodásának csökkentése

A vöröshagyma nyakának megfelelő átmérője megakadályozza a kórokozók bejutását. A száraz hagymának némi időre van szüksége az éréshez vagy a száradáshoz annak érdekében, hogy záródni tudjon a nyaki rész.
A hagyma íze és csípőssége

A hagyma íze és csípőssége

A vöröshagyma és a fokhagyma íze és csípőssége kulcsfontosságú jellemzője ezeknek a növényeknek. Ez a jellemző a fajta és a termőhely szerint változik. A csípősség nagyrészt az általuk tartalmazott nem fehérje alapú aminosavakra épülő kén szintjétől függ.
A fej szárazanyag-tartalmának maximalizálása

A fej szárazanyag-tartalmának maximalizálása

A vöröshagyma és a fokhagyma többségét étkezési célra termesztik. A fejeknek megfelelően száraznak kell lenniük a tervezett célra. A leggyakoribb vöröshagymáknak 10-12%-os a szárazanyag-tartalmuk.
A hagymahéj kinézete és állapota

A hagymahéj kinézete és állapota

Az egyenletes minőségű héj fontos része az étkezési célra termesztett hagyma kinézetének. Továbbá, a vöröshagyma és a fokhagyma ellenállóképessége is jelentős szerepet játszik a betegségek távoltartásában és a tárolási problémák elkerülésében.
A fej keménységének növelése

A fej keménységének növelése

A keménység egy rendkívül fontos jellemzője a vöröshagymának és a fokhagymának, különösen a száraz hagymának, amelyet hosszabb ideig tárolnak. A termelők a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátással befolyásolhatják a hagyma keménységet.
A hagyma minősége

A hagyma minősége

Különösen fontos annak garantálása, hogy a környezeti körülmények, valamint a növekedéssel kapcsolatos hatások ne korlátozzák a vöröshagyma és a fokhagyma fejesedésének folyamatát és a fej minőségét, ezáltal pedig a termény minőségét.