A fej szárazanyag-tartalmának maximalizálása

A vöröshagyma és a fokhagyma többségét étkezési célra termesztik. A fejeknek megfelelően száraznak kell lenniük a tervezett célra. A leggyakoribb vöröshagymáknak 10-12%-os a szárazanyag-tartalmuk.

A mogyoróhagymának nagyon magas a szárazanyag-tartalma – 16 és 35% között van – a vöröshagyma 7-15%-os értékéhez viszonyítva. A szárításra termesztett vöröshagymának magas szárazanyag tartalommal kell rendelkeznie (17-20%). Ezt általában fehér húsú hagymából készítik, de a metélőhagyma és a póréhagyma is feldolgozható ily módon. A nitrogén és a kálium a legfontosabb tápanyagok a hagymafejek szárazanyag-tartalmának befolyásolásához.        

Tápanyagellátás és a fej szárazanyag-tartalma

Nitrát / ammónium-nitrát

hagyma minőség

Kísérletek megerősítették, hogy a nitrát és az ammónium-N egyensúlya a leghatékonyabb eszköz a hagymalevél és –fej növekedésének elősegítésében. Ugyanakkor a fejlődés későbbi szakaszaiban a nitrát segít a fej magas szárazanyag-tartalmának biztosításában.

 

 

 

Kálium

hagyma minőség

A kálium különösen fontos ott, ahol a N-t nagy mennyiségben juttatják ki (a nagy hozamú mezőgazdasági termelésben). Ilyen körülmények között azáltal segít fenntartani a kívánt hozamot, hogy növeli a szárazanyag és a cukor felhalmozódását a hagyma fejében.

 

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

Még több a tény a hagymafélék minőségéről:

A nyaki rész megvastagodásának csökkentése

A nyaki rész megvastagodásának csökkentése

A vöröshagyma nyakának megfelelő átmérője megakadályozza a kórokozók bejutását. A száraz hagymának némi időre van szüksége az éréshez vagy a száradáshoz annak érdekében, hogy záródni tudjon a nyaki rész.
A hagyma íze és csípőssége

A hagyma íze és csípőssége

A vöröshagyma és a fokhagyma íze és csípőssége kulcsfontosságú jellemzője ezeknek a növényeknek. Ez a jellemző a fajta és a termőhely szerint változik. A csípősség nagyrészt az általuk tartalmazott nem fehérje alapú aminosavakra épülő kén szintjétől függ.
A hagyma tárolási minőségének javítása

A hagyma tárolási minőségének javítása

A vöröshagyma gyakran veszít a súlyából, ha hosszú ideig tároljuk. A csírázás is megindulhat, valamint rothadás léphet fel. A terményt óvatosan meg kell szárítani a termőföldön, mielőtt betárolnánk, mivel így lehet a minimálisra csökkenteni a rothadás...
A hagymahéj kinézete és állapota

A hagymahéj kinézete és állapota

Az egyenletes minőségű héj fontos része az étkezési célra termesztett hagyma kinézetének. Továbbá, a vöröshagyma és a fokhagyma ellenállóképessége is jelentős szerepet játszik a betegségek távoltartásában és a tárolási problémák elkerülésében.
A fej keménységének növelése

A fej keménységének növelése

A keménység egy rendkívül fontos jellemzője a vöröshagymának és a fokhagymának, különösen a száraz hagymának, amelyet hosszabb ideig tárolnak. A termelők a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátással befolyásolhatják a hagyma keménységet.
A hagyma minősége

A hagyma minősége

Különösen fontos annak garantálása, hogy a környezeti körülmények, valamint a növekedéssel kapcsolatos hatások ne korlátozzák a vöröshagyma és a fokhagyma fejesedésének folyamatát és a fej minőségét, ezáltal pedig a termény minőségét.