Üvegházban termesztett paradicsom

Bár a legtöbb paradicsomot szabadföldön termesztik, az üvegházas és a műanyag borítású létesítményekben történő termesztés egyre fontosabbá válik a nyersfogyasztásra szánt helyi termések iránti kereslet növekedése miatt. A rövidebb szezonú szabadföldi növényekkel ellentétben az üvegházakban termesztett paradicsom akár 11 hónapig is élhet.

 

paradicsom tények

Az üvegházban termesztett növényeket általában még zölden szedik le és a szállítás során, illetve az üzletek polcain érnek be teljesen. 

Az üvegházból származó, szépen megérett paradicsomok eltarthatósági ideje általában nagyobb, piaci értékük magasabb, mint a szabadföldön termesztett terméseké. A paradicsomokat felfuttatják, általában egy drótra való tűzéssel, a fattyúhajtásokat eltávolítják, hogy csak egy főhajtás maradjon. Amint az első fürtöket betakarították, a növényt folyamatosan lentebb lehet engedni, hogy a termény továbbra is elérhető távolságban legyen. A virág- és gyümölcsfürtöket a megfelelő méretűre, számúra és gyümölcstömegűre metszik, hogy a piaci igényeket kielégítse. 

Az üvegházak légterében a szén-dioxid-koncentrációt magasan (600–1000 ppm) tartják, hogy a fotoszintetikus aktivitás, a növekedési ütem és a terméshozam is magas legyen. Ezt a módszert főleg az olyan régiókban alkalmazzák, ahol a hozam egyébként alacsony, vagy ahol intenzív termesztésre van szükség. A legintenzívebb paradicsomtermesztés manapság termőközegek alkalmazásával biztosítják (pl. perlit vagy kőzetgyapot), de a fólia alatt, talajon növesztett paradicsom is gyakori. A tápoldatozás biztosítja a megfelelő tápanyag-ellátást, kiváltva a talaj sok olyan tulajdonságát, amelyet a termelés más szakaszaiban igen nehéz. 

Az üvegházi termeléshez igen nagy mennyiségű víz szükséges, és a termesztőnek figyelembe kell vennie a lebegő és az oldott anyagok tartalmait, amikor a tápoldatozási programot megtervezi. Az öntözővízben lévő némely tápelem vagy összetevő káros hatással lehet a növényekre, ezek szintjével tisztában kell lenni (6. táblázat). Mások (pl. a kalcium és a magnézium) jelenléte hozzájárulhat a műtrágyában szükséges koncentrációk eléréséhez.

paradicsom tényekparadicsom tények

paradicsom tényekparadicsom tények

Még több a tény a paradicsomról:

Paradicsom tápelem-összegzése

Paradicsom tápelem-összegzése

A növekedés korai stádiumában fontos a megfelelő nitrogén-ellátottság, hogy a palánta életerős legyen, és elősegítse a fiatal hajtás megfelelő fejlődését.
A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy megfelelő hozamú és minőségű egészséges paradicsomot kapjunk, elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.
Paradicsom termesztés a világban

Paradicsom termesztés a világban

A paradicsom világtermelése az elmúlt tíz évben több, mint 35%-kal nőtt. A legtöbb paradicsomot termelő ország Kína 25 millió tonnával, ezt az USA követi 12,2 millió tonnával.
Sótartalom

Sótartalom

A sótartalom (szalinitás) csökkenti a növény víz- és tápanyagfelvevő-képességét, így közvetlen hatással van a terméshozamra.
Növényvédelem

Növényvédelem

A növénynemesítők egyre-másra fejlesztik ki az alábbi betegségekre teljes, vagy részleges rezisztenciát mutató fajtákat.
Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Minden termesztő célja a nagy hozamú, jó minőségű növény, amely kielégíti a fogyasztók igényeit. Számos mezőgazdasági tényező befolyásolja ezt; sokat közülük maga a termesztő szabályoz, az adott termesztési rendszerek, időjárási és talajviszonyok mellett.
Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Íz, szín, forma és textúra – ezek mind a friss paradicsom fontos tulajdonságai. A gyümölcsnek emellett tisztának és mindenféle betegségre, vagy penészesedésre utaló foltoktól mentesnek kell lennie.