Sótartalom

A sótartalom (szalinitás) csökkenti a növény víz- és tápanyagfelvevő-képességét, így közvetlen hatással van a terméshozamra.

A paradicsom közepesen sótűrő faj, maximum 2,5 mS EC-értéket képes elviselni a hozam csökkenése nélkül. Ennél magasabb EC-érték mellett azonban már a hozamok fokozatosan csökkennek, fajtától függően. 

Az EC-érték, a sóösszetétel és a tápanyagok kiegyensúlyozottsága mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak a betakarított gyümölcs tulajdonságaira. 

A magas EC-érték következtében:

  • A bogyók mérete csökken (lásd Sótartalom és gyümölcsméret diagramm). A kálium-utánpótlás segíthet helyreállítani ezt a problémát. 
  • Megnő a cukor és a savtartalom is (lásd Sótartalom és TSS diagramm), ezáltal a gyümölcsök íze finomabb lesz. 
  • Megnő a bogyók keménysége és a héj vastagsága, ezáltal az eltarthatósági ideje is.
  • Csökken a gyümölcs lisztessége, így javul a textúrája.
  • Megnő a gyümölcs pigment-tartalma, ezáltal szebb, élénkebb lesz a színe. Szükséges azonban az elővigyázatosság, ugyanis 5-ös EC-értékűnél magasabb oldatok alkalmazása már szintén csökkenti a pigmenttartalmat.

Az EC-érték növelése NaCl- hozzáadásával javította a paradicsom ízét és megnövelte a termés keménységét. A túl sok NaCl- azonban már toxikus a növény számára és gátolja a növekedést (lásd Sótartalom és levélszám, Sótartalom és növénymagasság diagramm), jelentősen csökkenti ezáltal a terméshozamot. A kálium- és kalciumtartalom növelése a NaCl- okozta sóstressznek kitett növények esetében elősegíti a paradicsom növekedését és növeli a terméshozamot.

paradicsom tényekparadicsom tények

 

paradicsom tényekparadicsom tények

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

Még több a tény a paradicsomról:

Paradicsom tápelem-összegzése

Paradicsom tápelem-összegzése

A növekedés korai stádiumában fontos a megfelelő nitrogén-ellátottság, hogy a palánta életerős legyen, és elősegítse a fiatal hajtás megfelelő fejlődését.
A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy megfelelő hozamú és minőségű egészséges paradicsomot kapjunk, elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.
Paradicsom termesztés a világban

Paradicsom termesztés a világban

A paradicsom világtermelése az elmúlt tíz évben több, mint 35%-kal nőtt. A legtöbb paradicsomot termelő ország Kína 25 millió tonnával, ezt az USA követi 12,2 millió tonnával.
Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Íz, szín, forma és textúra – ezek mind a friss paradicsom fontos tulajdonságai. A gyümölcsnek emellett tisztának és mindenféle betegségre, vagy penészesedésre utaló foltoktól mentesnek kell lennie.
Üvegházban termesztett paradicsom

Üvegházban termesztett paradicsom

Bár a legtöbb paradicsomot szabadföldön termesztik, az üvegházas és a műanyag borítású létesítményekben történő termesztés egyre fontosabbá válik a nyersfogyasztásra szánt helyi termések iránti kereslet növekedése miatt.
Növényvédelem

Növényvédelem

A növénynemesítők egyre-másra fejlesztik ki az alábbi betegségekre teljes, vagy részleges rezisztenciát mutató fajtákat.
Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Minden termesztő célja a nagy hozamú, jó minőségű növény, amely kielégíti a fogyasztók igényeit. Számos mezőgazdasági tényező befolyásolja ezt; sokat közülük maga a termesztő szabályoz, az adott termesztési rendszerek, időjárási és talajviszonyok mellett.