Növényvédelem

A növénynemesítők egyre-másra fejlesztik ki az alábbi betegségekre teljes, vagy részleges rezisztenciát mutató fajtákat. Ilyen betegségek a verticilliumos hervadás, a szeptória, fuzáriumos hervadás, az alternária, a szürke levélfoltosság és a dohány mozaik vírus, illetve fonálférgek okozta megbetegedések.

paradicsom tények

A termesztők megfelelő fungicid kezelésekkel minimalizálhatják az olyan járványok mint a paradicsomvész okozta károk mértékét. Az integrált növénytermesztési eljárások, amelyek a levélzetet szárazon és harmatmentesen tartják, vagy az üvegházakban fenntartják a megfelelő levegőztetést segítenek minimalizálni a Botrytis vagy a paradicsomvész járványok kitörését. 

A talajok sterilizálása, a magok forró vizes kezelése és baktericidek megfelelő használata segít minimalizálni a bakteriális fertőzéseket, foltosodásokat. 

Az ízeltlábúak okozta károkat leggyakrabban a molytetvek, a tripszek és a takácsatka okozzák. Az üvegházak külvilágtól elzárt környezetében a ragadozó rovarok és a bio-peszticidek egyre inkább hatékony eszközök.

paradicsom tények

A szabadföldön termesztett paradicsom esetében a gyomtalanítás létfontosságú, hogy a növénynek ne kelljen versenyeznie a nedvességért és a tápanyagokért.

Még több a tény a paradicsomról:

Paradicsom tápelem-összegzése

Paradicsom tápelem-összegzése

A növekedés korai stádiumában fontos a megfelelő nitrogén-ellátottság, hogy a palánta életerős legyen, és elősegítse a fiatal hajtás megfelelő fejlődését.
A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy megfelelő hozamú és minőségű egészséges paradicsomot kapjunk, elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.
Paradicsom termesztés a világban

Paradicsom termesztés a világban

A paradicsom világtermelése az elmúlt tíz évben több, mint 35%-kal nőtt. A legtöbb paradicsomot termelő ország Kína 25 millió tonnával, ezt az USA követi 12,2 millió tonnával.
Sótartalom

Sótartalom

A sótartalom (szalinitás) csökkenti a növény víz- és tápanyagfelvevő-képességét, így közvetlen hatással van a terméshozamra.
Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Íz, szín, forma és textúra – ezek mind a friss paradicsom fontos tulajdonságai. A gyümölcsnek emellett tisztának és mindenféle betegségre, vagy penészesedésre utaló foltoktól mentesnek kell lennie.
Üvegházban termesztett paradicsom

Üvegházban termesztett paradicsom

Bár a legtöbb paradicsomot szabadföldön termesztik, az üvegházas és a műanyag borítású létesítményekben történő termesztés egyre fontosabbá válik a nyersfogyasztásra szánt helyi termések iránti kereslet növekedése miatt.
Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Minden termesztő célja a nagy hozamú, jó minőségű növény, amely kielégíti a fogyasztók igényeit. Számos mezőgazdasági tényező befolyásolja ezt; sokat közülük maga a termesztő szabályoz, az adott termesztési rendszerek, időjárási és talajviszonyok mellett.