Paradicsom termesztés a világban

2002-ben 108 millió tonna paradicsomot termesztettek, összesen 4 millió hektárnál is nagyobb területen, több mint 160 országban. A paradicsom világtermelése az elmúlt tíz évben több, mint 35%-kal nőtt.

 

paradicsom tények

A legtöbb paradicsomot termelő ország Kína 25 millió tonnával, ezt az USA követi 12,2 millió tonnával. 5 millió tonna feletti termeléssel rendelkeznek továbbá: Törökország, India, Olaszország és Egyiptom.

 

 

Az átlagos terméshozam világszerte 27 t/ha, de a legtöbb hozamot elérő európai üvegházakban ez akár a 700 t/ha–t is elérheti idényenként. Egy magas terméshozamú, barázdás öntözéssel ellátott termőföldön termesztett paradicsom tipikusan 50-70 t/ha hozamot ad. 

A világ paradicsomtermelésének csaknem az egynegyedét a feldolgozásra szánt termesztés teszi ki. Ez a ’80-as évekbeli szint duplája. Az egy főre jutó átlagos fogyasztás 5,6 kg/év, de az USA-ban eléri a 37,4 kg/év mennyiséget, míg pl. Indiában a fogyasztás mindössze 0,1 kg/év. A népességarányosan legtöbbet fogyasztók az olaszok, amerikaiak és a kanadaiak. 

A feldolgozás 91%-a az északi féltekén történik. A legnagyobb feldolgozó az USA (főként Kalifornia) 10 millió tonnával, őt követi Olaszország ennek kicsivel kevesebb, mint a felével. Spanyolország, Törökország, Kína, Brazília és Görögország szintén nagy termelőnek számítanak, illetve évente több mint 1 millió tonnát is feldolgoznak. Exportra évente 4,2 tonna paradicsom kerül, a két legnagyobb exportőr Mexikó és Spanyolország. A feldolgozott paradicsom világszintű exportja magában foglal 3 millió tonna paradicsomlevet és 1,8 millió tonna sűrítette paradicsomot.

Még több a tény a paradicsomról:

Paradicsom tápelem-összegzése

Paradicsom tápelem-összegzése

A növekedés korai stádiumában fontos a megfelelő nitrogén-ellátottság, hogy a palánta életerős legyen, és elősegítse a fiatal hajtás megfelelő fejlődését.
Sótartalom

Sótartalom

A sótartalom (szalinitás) csökkenti a növény víz- és tápanyagfelvevő-képességét, így közvetlen hatással van a terméshozamra.
Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Íz, szín, forma és textúra – ezek mind a friss paradicsom fontos tulajdonságai. A gyümölcsnek emellett tisztának és mindenféle betegségre, vagy penészesedésre utaló foltoktól mentesnek kell lennie.
A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy megfelelő hozamú és minőségű egészséges paradicsomot kapjunk, elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.
Üvegházban termesztett paradicsom

Üvegházban termesztett paradicsom

Bár a legtöbb paradicsomot szabadföldön termesztik, az üvegházas és a műanyag borítású létesítményekben történő termesztés egyre fontosabbá válik a nyersfogyasztásra szánt helyi termések iránti kereslet növekedése miatt.
Növényvédelem

Növényvédelem

A növénynemesítők egyre-másra fejlesztik ki az alábbi betegségekre teljes, vagy részleges rezisztenciát mutató fajtákat.
Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Minden termesztő célja a nagy hozamú, jó minőségű növény, amely kielégíti a fogyasztók igényeit. Számos mezőgazdasági tényező befolyásolja ezt; sokat közülük maga a termesztő szabályoz, az adott termesztési rendszerek, időjárási és talajviszonyok mellett.