Paradicsom tápelem-összegzése


Makro- és másodlagos tápelemek

 

Szántóföldi termesztésű paradicsom tápanyagigénye 

paradicsom tények

A növekedés korai stádiumában fontos a megfelelő nitrogén-ellátottság, hogy a palánta életerős legyen, és elősegítse a fiatal hajtás megfelelő fejlődését. A legnagyobb mennyiségre a virágzás előtt van szükség. A foszfor nagy részére a növény fejlődésének korai stádiumában van szükség, hogy a gyökérzet és a virágzat megfelelően fejlődjön. A káliumra még a nitrogénnél is nagyobb mennyiségben van szükség. A növény által felvett nitrogén, kálium és foszfor mennyiségének több, mint 60%-át a gyümölcs hasznosítja. A kalciumra szintén relatíve nagy mennyiségben (kb. 1,7 kg Ca/t) van szükség. Sok esetben éppen olyan fontos, mint a nitrogén.

 

paradicsom tények

Nitrogén

A szükségesnél több mennyiségű nitrogén hozzáadása azonban túlságosan gyér virágzatú, nagy gyümölcsméretű és túlságosan erős vegetatív növekedésű növényt eredményez. Egy tonna növény átlagosan 2,2-2,4 t nitrogént vesz fel a talajból. Nitrogént vetés előtt, illetve palántaültetéskor is lehet csekély mennyiségben kiszórni, hacsak nem tűnik valószínűnek, hogy az esős időjárás kimossa azt a talajból. Ezt a virágzás előtti sávos öntözés követi.

 

 

Kalcium

A kalciumra szintén relatíve nagy mennyiségben (kb. 1,7 kg Ca/t) van szükség. Sok esetben éppen olyan fontos, mint a nitrogén. A kalcium a legnagyobb mennyiségben a virágzás kezdetétől a betakarításig szükséges. Mivel a gyümölcsben a kalcium mindössze 5%-ban van jelen (95%-ban a növény vegetatív részében), ezért szükség van rá a növény vegetatív növekedése alatt is. Emiatt a szezon során folyamatos kalcium-ellátásra van szükség. A gyümölcs csak kevés mennyiségű kalciumot vesz fel, de az kulcsfontosságú a termés minősége szempontjából.

 

Kálium

A káliumra még a nitrogénnél is nagyobb mennyiségben van szükség. A növények káliumfelvétele kb. 2,6–3,6 kg/t gyümölcs; a legnagyobb mennyiségre a terméskötődés során van szükségük. A káliumot az alaptrágyázást követően a szezon során folyamatosan kell adagolni.

 

Magnézium

A magnézium szintén fontos, bár a kalciumnál alacsonyabb mennyiségben van rá szükség: a növények magnéziumigénye a szezon során 0,3–0,6 kg Mg/t. A legnagyobb mennyiségben a virágzás ideje alatt van rá szükség.

 

Foszfor

A foszfor nagy részére a növény fejlődésének korai stádiumában van szükség, hogy a gyökérzet és a virágzat megfelelően fejlődjön. A növény foszforigénye 0,2 és 0,4 kg/t gyümölcs között mozog.

 

Kén

Kénre a növekedési fázis alatt van leginkább szükség, a paradicsom kénigénye kb. 0,6 kg/t gyümölcs.

 

Mikroelemek

paradicsom tények

Bár a növényeknek jóval kisebb mennyiségben van szükségük a mikroelemekre, a jó minőségű paradicsom termesztéséhez nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott mikroelem-ellátás. A növények mikroelem-igényét a levélanalízissel állapíthatjuk meg; ezáltal a hiánytüneteket felismerhetjük és kezelhetjük.

 

 

 

Bór

A legfontosabb mikroelem a bór, amely ha nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre, a termés vállrészének parásodásához, súlyosabb hiány esetében pedig a terméskötődés korlátozásához vezet. A bórnak fontos szerepe van a pollen csírázóképességében és a terméskötődésben is. Virágzás előtti alkalmazásával biztosítható a kiváló terméskötődés és a teljes terméshozam.

 

Cink

A cink a másik fontos mikroelem. Fontos a növekedésszabályozó hormonok (pl. az auxinok) funkcionalitásához, amelyek a szártagok (internóduszok) hosszabbodását szabályozzák. A kloroplasztiszok fejlődésében szintén fontos szerepe van.

Még több a tény a paradicsomról:

A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy megfelelő hozamú és minőségű egészséges paradicsomot kapjunk, elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.
Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Minden termesztő célja a nagy hozamú, jó minőségű növény, amely kielégíti a fogyasztók igényeit. Számos mezőgazdasági tényező befolyásolja ezt; sokat közülük maga a termesztő szabályoz, az adott termesztési rendszerek, időjárási és talajviszonyok mellett.
Paradicsom termesztés a világban

Paradicsom termesztés a világban

A paradicsom világtermelése az elmúlt tíz évben több, mint 35%-kal nőtt. A legtöbb paradicsomot termelő ország Kína 25 millió tonnával, ezt az USA követi 12,2 millió tonnával.
Sótartalom

Sótartalom

A sótartalom (szalinitás) csökkenti a növény víz- és tápanyagfelvevő-képességét, így közvetlen hatással van a terméshozamra.
Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Íz, szín, forma és textúra – ezek mind a friss paradicsom fontos tulajdonságai. A gyümölcsnek emellett tisztának és mindenféle betegségre, vagy penészesedésre utaló foltoktól mentesnek kell lennie.
Üvegházban termesztett paradicsom

Üvegházban termesztett paradicsom

Bár a legtöbb paradicsomot szabadföldön termesztik, az üvegházas és a műanyag borítású létesítményekben történő termesztés egyre fontosabbá válik a nyersfogyasztásra szánt helyi termések iránti kereslet növekedése miatt.
Növényvédelem

Növényvédelem

A növénynemesítők egyre-másra fejlesztik ki az alábbi betegségekre teljes, vagy részleges rezisztenciát mutató fajtákat.