A tápelemek szerepe a paradicsom növekedési szakaszaiban

Ahhoz, hogy megfelelő hozamú és minőségű egészséges paradicsomot kapjunk, elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.

Palántázás

paradicsom tények

  • Nitrogén és Kálium - az erős korai növekedés támogatása 
  • Foszfor - gyökérfejlődés maximalizálása 
  • Kalcium - gyökérzet erősítése és levél növekedés  
  • Bór, cink, mangán, molibdén - megfelelő hajtásnövekedés biztosítása 

 

Vegetatív növekedés

paradicsom tények

  • Nitrogén és foszfor - további növekedés biztosítása 
  • Kálium és magnézium - a virágzás előtti feldúsulás a levélszövetben 
  • Kalcium és Kén - a növény erőteljes növekedésének fenntartása
  • Bór, cink, mangán, molibdén - a növekedés biztosítása

 

Virágzás, terméskötődés

paradicsom tények

  • Nitrogén és Kálium - a növény növekedésének fenntartása, a virágok számának maximalizálása
  • Foszfor - bogyófejlődés 
  • Kalcium - a növény szaporodási fejlődésének maximalizálása
  • Magnézium - javítja a virágzást és a növény termesztését (maximális szükséglet ebben a szakaszban)
  • Bór és cink - a virágzás kialakulásának, fejlődésének és a bogyófejlődés maximalizálása

  

Bogyófejlődés, érés

paradicsom tények

  • Nitrogén - gyümölcstöltődés fenntartása (csökkentett mennyiségben) 
  • Foszfor - étkezési minőség erősítése
  • Kálium - betegségek minimalizálása, kálium szint maximalizálása a gyümölcsben 
  • Kalcium - megfelelő gyümölcs keménység és minőség biztosítása 
  • Magnézium - maximális szükséglet ebben a szakaszban a jó minőség eléréséhez 
  • Bór és cink - egyenletes érés biztosítása

Még több a tény a paradicsomról:

Paradicsom tápelem-összegzése

Paradicsom tápelem-összegzése

A növekedés korai stádiumában fontos a megfelelő nitrogén-ellátottság, hogy a palánta életerős legyen, és elősegítse a fiatal hajtás megfelelő fejlődését.
Paradicsom termesztés a világban

Paradicsom termesztés a világban

A paradicsom világtermelése az elmúlt tíz évben több, mint 35%-kal nőtt. A legtöbb paradicsomot termelő ország Kína 25 millió tonnával, ezt az USA követi 12,2 millió tonnával.
Sótartalom

Sótartalom

A sótartalom (szalinitás) csökkenti a növény víz- és tápanyagfelvevő-képességét, így közvetlen hatással van a terméshozamra.
Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Piaci követelmények paradicsom termesztésekor

Íz, szín, forma és textúra – ezek mind a friss paradicsom fontos tulajdonságai. A gyümölcsnek emellett tisztának és mindenféle betegségre, vagy penészesedésre utaló foltoktól mentesnek kell lennie.
Üvegházban termesztett paradicsom

Üvegházban termesztett paradicsom

Bár a legtöbb paradicsomot szabadföldön termesztik, az üvegházas és a műanyag borítású létesítményekben történő termesztés egyre fontosabbá válik a nyersfogyasztásra szánt helyi termések iránti kereslet növekedése miatt.
Növényvédelem

Növényvédelem

A növénynemesítők egyre-másra fejlesztik ki az alábbi betegségekre teljes, vagy részleges rezisztenciát mutató fajtákat.
Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Agronómiai irányelvek paradicsom termesztésekor

Minden termesztő célja a nagy hozamú, jó minőségű növény, amely kielégíti a fogyasztók igényeit. Számos mezőgazdasági tényező befolyásolja ezt; sokat közülük maga a termesztő szabályoz, az adott termesztési rendszerek, időjárási és talajviszonyok mellett.