A paradicsom keménységének és eltarthatóságának növelése

A keményebb termések jobban ellenállnak a sérüléseknek és az eltarthatósági idejük is hosszabb. A sejtfal magasabb kalciumtartalma megnöveli a gyümölcs keménységét – így az ellenálló- képességét is – amelynek köszönhetően a szállítási és tárolási tulajdonságai is jobbak lesznek.

paradicsom minőség

A konzervparadicsomok esetében továbbá előírás, hogy vastag, kemény hússal rendelkezzenek, így megtartják alakjukat a főzés után is; illetve az is, hogy a kocsány könnyen eltávolítható legyen.

A keménység a gyümölcs érésese során csökken. A kalcium használata segíthet a pektinek lebomlásának megakadályozásában, ugyanis az összetartja a pektinállományt, így a sejtfal megőrzi erősségét. A gyümölcs keménysége nyomó- és nyírófeszültség vizsgálattal határozható meg. A 75-nél magasabb Durofel-értékkel rendelkező paradicsomok – a meghatározás szerint – keménynek, 60 és 70 között puhának, 60 alatt pedig petyhüdtnek minősülnek.

 

Tápanyagellátás és a paradicsom keménysége, eltarthatósága

Nitrogén

paradicsom minőség

A paradicsom minőségére és eltarthatóságára kedvezőtlenül hat a túlzott ammónium formájú nitrogén alkalmazása. A gyümölcs keményebb és piacképesebb lesz, ha nitrát formákat (kalcium-nitrát, kálium-nitrát) használunk.

 

 

 

 

 

 

 

Kalcium

paradicsom minőség

A kalcium szükséges a jó gyümölcs struktúra és minőség fenntartásához. Megfelelő alkalmazása növeli a paradicsom keménységét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bór

paradicsom minőség

A bór jótékony hatással van a termésrepedés előfordulására és az eltarthatóságra is. A termés vállrészén bekövetkező repedés növeli a vízveszteséget és a fertőzések esélyét.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.