A hagyma hozamának befolyásolása

A legjobb terméshozamot ott lehet elérni, ahol a talaj jó vízelvezetésű, a vízellátás nem korlátozott, és a szükséges tápanyagok rendelkezésre állnak.

 

hagyma hozam

A hő- és az aszálystressz jelentősen hátráltathatja a fejlődést, ha kritikus időszakokban éri a növényt. Az ültetési sűrűség jelentősen befolyásolja a vöröshagyma és a fokhagyma fejméretét és mennyiségét. Nagyobb a hozam ott, ahol a buroklevelek hamarabb kifejlődnek, és hosszabb ideig meg is maradnak a fejesedés előtt.

Tápanyagellátás és a vöröshagyma valamint a fokhagyma terméshozama

A vöröshagyma és a fokhagyma viszonylag alacsony tápanyagfelvételi hatékonysággal bír a vastag gyökerek, valamint a kevés és rövid hajszálgyökerek által jellemzett sekély gyökérrendszer miatt. Emiatt kritikus fontosságú az, hogy az alkalmazott műtrágyázási gyakorlatot ezekhez a körülményekhez igazítsuk az optimális hozam elérése érdekében. Fontos, hogy a tápanyagokat gyakran és könnyen felvehető formában juttassuk a lehető legközelebb a gyökérzónához.

 

Tápanyagfelvétel

hagyma hozam

A jellemző tápanyagfelvételi adatok azt mutatják, hogy a nitrogén és a kálium az a tápanyag, amelyre viszonylag nagy mennyiségben van szüksége a vöröshagymának és a fokhagymának. Ezek a tápanyagok alapvető fontosságúak a nagy mennyiségű, értékesíthető terméshozam biztosításához. Nagy mennyiségű nitrogénre van szükség a növény igényeinek kielégítéséhez. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne adagoljuk túl a nitrogént, különösen a fejet képző hagymáknál, mivel az késleltetheti az érést, valamint puhább fejet és tárolás közbeni rothadást eredményezhet.        

A nitrogénhez hasonlóan a foszforra is a növény fejlődésének korai szakaszában van a legnagyobb mennyiségben szükség a megfelelő gyökérfejlődés és a növekedés meggyorsítása érdekében. A kálium különösen fontos ott, ahol a nitrogént nagy mennyiségben juttatják ki, mivel ez a szárazanyag- és a cukorfelhalmozás fokozásával segít biztosítani a jó terméshozamot.

 

Mikroelemek

hagyma hozam

Miközben sokkal alacsonyabb mennyiségben van szükség mikrotápanyagokra a hagymatermelésnél a megfelelő hozam és minőség biztosításához, ezen nyomelemek megfelelő egyensúlya igencsak fontos. A legnagyobb mennyiségben szükséges legfontosabb mikrotápanyag a bór és a vas, mivel ezek hatással vannak a hozamra és a minőségre. A cink pedig a csírázásban játszik szerepet.

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.