A hagyma fejméretének növelése

Az ültetési sűrűség egy nagyon fontos növénytermesztési tényező a vöröshagyma és a fokhagyma fejméretének meghatározásához. Emellett a megfelelő tápanyag-ellátás is segíthet a termelőknek a kívánt átmérő elérésében. A nitrogén, a kálium és a foszfor alapvető fontosságú a vöröshagyma fejméretének befolyásolásához.

A hagymafélék tápanyag-ellátása és a hagyma fejmérete

Nitrogén

hagyma hozam

Az optimális nitrogén-ellátás fontos a vöröshagyma megfelelő méretéhez. A kijuttatott nitrogén több levelet eredményez, az pedig nagyobb számú külső héjat jelent a vöröshagyma és a fokhagyma fején, s a betakarított fejek mérete is nagyobb lesz. Mivel a növény sekélyen gyökerezik, és a gyökérzet nem túl elágazó, általános gyakorlat, hogy megosztva juttatják ki a nitrogént a tápanyagfelvételi hatékonyság maximalizálása céljából. A differenciált kijuttatás hatékonyabbnak bizonyult, mint a szórás.

 

Foszfor

hagyma hozam

Fontos, hogy elégséges mennyiségű foszfor álljon rendelkezésre a tárolás során előforduló esetleges veszteségek kiegyensúlyozása érdekében (pl. ha túl sok nitrogént juttattak ki). A foszfort úgy is fel lehet használni, hogy biztosítsuk vele a maximális hozamokat a nagy mennyiségű nitrogén alkalmazása mellett, ugyanakkor a termény minősége sem nagyon romlik.

 

Kalcium-nitrát

hagyma hozam

A kalcium-nitráttal végzett kísérletek megerősítették, hogy ez a nitrogén leghatékonyabb formája, ha magas hozamokat szeretnénk elérni. Emellett ez a leghatékonyabb anyag a hagymafej nagyságának növeléséhez is.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.