Almatermésűek keserűfoltossága

A keserűfoltosság (sztippesedés) egy olyan kalciumhiány okozta fiziológiai rendellenesség az almafélék szöveteiben, mely csökkenti a gyümölcs minőségét és eladhatóságát.

 

alma minőség

Tárolás során a tünetek gyakran 2-10 mm átmérőjű barna vagy fekete foltként láthatóak. A gyümölcs héja horpadásszerűen besüpped, mely alatt a hús száraz, szivacsos állományú lesz.

A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás során ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is.

 

Tápanyag-ellátás és a keserűfoltosság

Foszfor

alma minőség

Kísérletek kimutatták, hogy a foszfor javítja a hosszútávú tárolhatosági tulajdonságokat és csökkenti a keserűfoltosságot. Azonban kellő körültekintéssel kell eljárni, mert a foszfor egyes formái kationokat tartalmaznak, így versengenek a kalciummal a felvehetőségért, mely növeli a keserűfoltosság kialakulását.

 

 

Kálium és kalcium

alma minőség

A minőségi jellemzők szempontjából a kálium az egyik legfontosabb tápelem. Fontos, hogy a kálium koncentráció egyensúlyban legyen a többi tápelemmel, különösen a kalciummal, mivel a túlzott kálium felvétel a kalcium ellenében gyakrabban előforduló keserűfoltosságot okoz.

Általánosan elfogadott, hogy a kálium-kalcium aránynak 15 körüli értéknek kell lennie 40-60 g gyümölcsnél, és szüretkor nem lehet magasabb, mint 30 a keserűfoltosság csökkentése érdekében.

 

alma minőség

A talaj-ellátottság fontos, de levéltrágyázással kell megtámogatni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást a szüretig folytassuk.

 

 

alma minőségalma minőség

 

 

 

 

 

 

 

Bór

alma minőség

Bór alkalmazása is segíti a kalciumot az almaféléknél, csökkentve a keserűfoltosságot és a Jonathan-foltosságot.

 

 

 

 

 

Magnézium

Körültekintéssel kell eljárni, mert a túlzott magnézium alkalmazás korlátozhatja a kalcium felvételt, mely növeli a keserűfoltosság kialakulásának kockázatát, ahogy legyelországi Jonagold alma tanulmányok is kimutatták.

alma minőség

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor

Még több az almatermésűek minőségéről:

Az almatermésűek színeződésének elősegítése

Az almatermésűek színeződésének elősegítése

A gyümölcshéj színe fontos minőségi követelmény a vásárlók részéről. Ezért a termelők törekednek a minél vonzóbb színeződés elérésére. A megfelelő tápanyag-ellátás segít, hogy a gyümölcs a kívánt megjelenésű legyen.
A kalcium és a körte minősége

A kalcium és a körte minősége

A kalcium meghatározó a körte esetében; az almánál elfogadott mennyiség kétszeresére van szükség.
Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almafélék esetében az üvegesedés akkor alakul ki, amikor a szorbit (szorbitol) gyorsabban kerül be a gyümölcsbe, mint ahogy az be tud épülni. Az üvegesedés többnyire a gyümölcs belsejében alakul ki, csak súlyos esetekben láthatóak a tünetek a külső héjon.
Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

A gyümölcs héján néhány millimeter átmérőjű kerek, enyhén bemélyedő barna (esetleg fekete) foltok láthatóak. A lenticellafoltosság a forró nyárral, a késői szüreteléssel és a túlzott nitrogén használattal van összefüggésben.
Almatermésűek húsbarnulása

Almatermésűek húsbarnulása

A húsbarnulás (más néven "pufikosodás") almafélék esetén a szövetek belső lebomlása, mely a folyadék oxidációja révén következik be. Súlyos esetekben a szövetek szivacsossá, a gyümölcs íztelenné válik.
A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

Az almafélék íze, zamata a gyümölcsben lévő oldható szárazanyag-tartalom szintekhez köthetőek, melyek főleg cukrok. Az összes oldható szárazanyag-tartalom (TTS) meghatározó az almafélék minőségének mérésekor.
Az almatermésűek keménységének növelése

Az almatermésűek keménységének növelése

Az almafélék keménysége különösen fontos, mert a fogyasztók a ropogós almát kedvelik. A keménységnek fontos szerepe van továbbá szállításkor és tároláskor. A hőmérséklet sok más tényező mellett meghatározó a keménység szempontjából.
Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

A zöldhéjúság egy a körte külső részén megjelenő, sötétzöld, enyhén beesett foltokat okozó betegség.A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás elengedhetetlen a jelenség előfordulásának minimalizálásához.
A szkaldosodás elkerülése almaféléknél

A szkaldosodás elkerülése almatermésűeknél

A szkaldosodás, vagy más néven héjbarnulás a sárgás vagy "kipirult" foltok a gyümölcs héján, melyet a közvetlen napsugárzás és az azt gyakran követő hűvösebb, felhősebb periódus okoz. Általában a gyümölcs húsa nem károsodik.
Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek többségét világszerte a friss áru piacra termesztik. A legfontosabb követelmények az íz, a méret, a forma és a héj színe a kereskedők valamint a vásárlók részéről, akik kimagasló minőségű terméket várnak el egész évben.