Az almatermésűek színeződésének elősegítése

A gyümölcshéj színe fontos minőségi követelmény a vásárlók részéről. Ezért a termelők törekednek a minél vonzóbb színeződés elérésére. A megfelelő tápanyag-ellátás segít, hogy a gyümölcs a kívánt megjelenésű legyen.

Tápanyag-ellátás és az almafélék színeződése

Kimutatták, hogy a foszfor-, kalcium- és magnézium tartalmú lombtrágyázás fokozza a piros héj színét, és növeli a flavonoidok koncentrációját a Fuji almáknál.

 

Nitrogén

alma minőségalma minőség

 

 

 

 

 

 

 

A nitrogén túlzott használata, vagy későbbi alkalmazása csökkenti a piros almák színezettségét. Ez előnyös lehet a zöld fajták esetében, mivel javítani fogja a zöldességet és minimalizálja a piros színt.

 

Foszfor

alma minőség

Dél-afrikai kísérletek kimutatták, hogy a foszfor pozitív hatással van a gyümölcs színeződésére. Ezt a hatást úgy éri el, hogy fokozza az antocianinok kialakulásáért felelős enzimek termelődését, mely a gyümölcsben az egyik fő összetevője a piros szín kialakulásának. A foszforforrás és az időzítés meghatározó. A foszfor lombtrágyázás virágzás után és a korai érés időszakában a leghatékonyabb, amikor a gyümölcs színezettségének javítására van szükség.

Paliyath és társai tanulmányukban (Malus domestica Borkh. cv. ‘McIntosh’ and cv. ‘Red Delicious’ - 2002) az almák szüret utáni minőségét vizsgálták a talaj foszfor pótlása-, valamint foszfor lombtrágyázás hatására, és arra a megállapításra jutottak, hogy a foszfor műtrágyázás mindkét fajta (McIntosh, Red Delicious) esetében százalékosan növeli szüretkor a vörös szín mértékét.

Azt is megállapították, hogy a gyümölcsfa azon részéről származó gyümölcsök, mely a virágzástól a szüret előtt egy hétig foszfor és magnézium, vagy foszfor és kalcium lombtrágyával lettek kezelve, pirosabbak voltak, mint azok a gyümölcsök, melyek a nem lombtrágyázott oldalon voltak.

 

Kálium

A kálium szintén növeli az almák antocianin tartalmát, mely javítja a gyümölcs színeződését. Azonban a tápelemnek egyensúlyban kell lennie a többi kationnal, különösen a kalciummal. A túlzott kálium felvétel a kalciummal szemben minőségi problémákhoz vezethet; például keserűfoltossághoz.

alma minőségalma minőség

 

 

 

 

 

 

 

 

Cink és mangán

A cink javítja az almafélék színét, mialatt a mangán segít a gyümölcs zöld háttérszínének kialakulásában.

 

Magnézium

alma minőség

A talajban lévő magnézium elősegíti a gyümölcs piros szineződését; nagyrészt a növekvő szénhidrát-termelés révén, mely a vörös pigmentek alkotóeleme.

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor

Még több az almatermésűek minőségéről:

A kalcium és a körte minősége

A kalcium és a körte minősége

A kalcium meghatározó a körte esetében; az almánál elfogadott mennyiség kétszeresére van szükség.
Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almafélék esetében az üvegesedés akkor alakul ki, amikor a szorbit (szorbitol) gyorsabban kerül be a gyümölcsbe, mint ahogy az be tud épülni. Az üvegesedés többnyire a gyümölcs belsejében alakul ki, csak súlyos esetekben láthatóak a tünetek a külső héjon.
Az almatermésűek keménységének növelése

Az almatermésűek keménységének növelése

Az almafélék keménysége különösen fontos, mert a fogyasztók a ropogós almát kedvelik. A keménységnek fontos szerepe van továbbá szállításkor és tároláskor. A hőmérséklet sok más tényező mellett meghatározó a keménység szempontjából.
Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

A gyümölcs héján néhány millimeter átmérőjű kerek, enyhén bemélyedő barna (esetleg fekete) foltok láthatóak. A lenticellafoltosság a forró nyárral, a késői szüreteléssel és a túlzott nitrogén használattal van összefüggésben.
Almatermésűek keserűfoltossága

Almatermésűek keserűfoltossága

A keserűfoltosság (sztippesedés) egy olyan kalciumhiány okozta fiziológiai rendellenesség az almafélék szöveteiben, mely csökkenti a gyümölcs minőségét és eladhatóságát.
Almatermésűek húsbarnulása

Almatermésűek húsbarnulása

A húsbarnulás (más néven "pufikosodás") almafélék esetén a szövetek belső lebomlása, mely a folyadék oxidációja révén következik be. Súlyos esetekben a szövetek szivacsossá, a gyümölcs íztelenné válik.
A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

Az almafélék íze, zamata a gyümölcsben lévő oldható szárazanyag-tartalom szintekhez köthetőek, melyek főleg cukrok. Az összes oldható szárazanyag-tartalom (TTS) meghatározó az almafélék minőségének mérésekor.
Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

A zöldhéjúság egy a körte külső részén megjelenő, sötétzöld, enyhén beesett foltokat okozó betegség.A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás elengedhetetlen a jelenség előfordulásának minimalizálásához.
A szkaldosodás elkerülése almaféléknél

A szkaldosodás elkerülése almatermésűeknél

A szkaldosodás, vagy más néven héjbarnulás a sárgás vagy "kipirult" foltok a gyümölcs héján, melyet a közvetlen napsugárzás és az azt gyakran követő hűvösebb, felhősebb periódus okoz. Általában a gyümölcs húsa nem károsodik.
Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek többségét világszerte a friss áru piacra termesztik. A legfontosabb követelmények az íz, a méret, a forma és a héj színe a kereskedők valamint a vásárlók részéről, akik kimagasló minőségű terméket várnak el egész évben.