Az almatermésűek minőségének növelése

Az almatermésűek többségét világszerte a friss áru piacra termesztik. A legfontosabb követelmények az íz, a méret, a forma és a héj színe a kereskedők valamint a vásárlók részéről, akik kimagasló minőségű terméket várnak el egész évben.

alma minőség

A feldolgozó üzemek - miközben toleránsabbak a megjelenéssel kapcsolatban - szintén a jó minőségű gyümölcsöt keresik. Érdekeltek, hogy érettebb, tápelemben gazdag, színes, ízletes és magas minőségű gyümölcshöz jussanak, beleértve a megfelelő savtartalmat, a teljes oldható szárazanyag-tartalmat (TSS) és főleg a cukortartalmat.

Az almafélék minősége mind a friss áru piac és a feldolgozó ipar számára szoros kapcsolatban van a gyümölcs érettségi állapotával. A szüret időpontja meghatározó. A termelőknek meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyümölcs a megfelelő állapotban van és nem romlik meg a tárolás során. Az éretlen gyümölcs kemény és ízetlen lesz. A túlérett gyümölcs érzékenyebb lesz a tárolásra, és hamarabb megromlik.

Az egészséges almaféléknél kisebb eséllyel alakul ki keserűfoltosság, lenticellafoltosság és üvegesedés. Az egészségtelen termék nem felel meg a fogyasztói elvárásoknak, és elutasítják a piacon. Tehát csökkenti a termelő bevételét miközben pazarolja az erőforrásokat. Az egészségtelen termésnél egyaránt kialakulhat héjbarnulás (szkaldosodás), belső rothadás, vagy lucernaszínűség (zöldhéjúság).

Továbbá a gyümölcs gyengébb védelmi mechanizmussal rendelkezhet és ezáltal kevésbé elenálló lesz a gombák, rovarok, valamint az abiotikus stressz ellen, mely érinti a növény növekedését és minőségét.

A megfelelő tápanyag-ellátás nélkülözhetetlen, hogy a tápelemek hiánya ne korlátozza a gyümölcs minőségét.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara tudása az almatermésűek minőségéről:

Az almatermésűek színeződésének elősegítése

Az almatermésűek színeződésének elősegítése

A gyümölcshéj színe fontos minőségi követelmény a vásárlók részéről. Ezért a termelők törekednek a minél vonzóbb színeződés elérésére. A megfelelő tápanyag-ellátás segít, hogy a gyümölcs a kívánt megjelenésű legyen.
A kalcium és a körte minősége

A kalcium és a körte minősége

A kalcium meghatározó a körte esetében; az almánál elfogadott mennyiség kétszeresére van szükség.
Az almatermésűek keménységének növelése

Az almatermésűek keménységének növelése

Az almafélék keménysége különösen fontos, mert a fogyasztók a ropogós almát kedvelik. A keménységnek fontos szerepe van továbbá szállításkor és tároláskor. A hőmérséklet sok más tényező mellett meghatározó a keménység szempontjából.
Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almatermésűek üvegesedésének csökkentése

Almafélék esetében az üvegesedés akkor alakul ki, amikor a szorbit (szorbitol) gyorsabban kerül be a gyümölcsbe, mint ahogy az be tud épülni. Az üvegesedés többnyire a gyümölcs belsejében alakul ki, csak súlyos esetekben láthatóak a tünetek a külső héjon.
Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

Lenticella foltosság csökkentése almatermésűeknél

A gyümölcs héján néhány millimeter átmérőjű kerek, enyhén bemélyedő barna (esetleg fekete) foltok láthatóak. A lenticellafoltosság a forró nyárral, a késői szüreteléssel és a túlzott nitrogén használattal van összefüggésben.
Almatermésűek keserűfoltossága

Almatermésűek keserűfoltossága

A keserűfoltosság (sztippesedés) egy olyan kalciumhiány okozta fiziológiai rendellenesség az almafélék szöveteiben, mely csökkenti a gyümölcs minőségét és eladhatóságát.
Almatermésűek húsbarnulása

Almatermésűek húsbarnulása

A húsbarnulás (más néven "pufikosodás") almafélék esetén a szövetek belső lebomlása, mely a folyadék oxidációja révén következik be. Súlyos esetekben a szövetek szivacsossá, a gyümölcs íztelenné válik.
A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

A cukor-sav arány beállítás almaféléknél

Az almafélék íze, zamata a gyümölcsben lévő oldható szárazanyag-tartalom szintekhez köthetőek, melyek főleg cukrok. Az összes oldható szárazanyag-tartalom (TTS) meghatározó az almafélék minőségének mérésekor.
Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

Lucernaszínűség (zöldhéjúság) előfordulása almatermésűeknél

A zöldhéjúság egy a körte külső részén megjelenő, sötétzöld, enyhén beesett foltokat okozó betegség.A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás elengedhetetlen a jelenség előfordulásának minimalizálásához.
A szkaldosodás elkerülése almaféléknél

A szkaldosodás elkerülése almatermésűeknél

A szkaldosodás, vagy más néven héjbarnulás a sárgás vagy "kipirult" foltok a gyümölcs héján, melyet a közvetlen napsugárzás és az azt gyakran követő hűvösebb, felhősebb periódus okoz. Általában a gyümölcs húsa nem károsodik.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor