A búza növekedése és fejlődése

A búza három növekedési szakaszon megy keresztül a vetéstől az aratásig. Ezek a következők:alapszakasz, fejlődés, termés.

Alapszakasz 

Ez a fázis a vetéstől a szárbaindulás kezdetéig tart. Ebben az időszakban megtörténik a csírázás (kelés), kialakul a gyökérrendszer,  és megtörténik a bokrosodás. A hozamot meghatározó összetevők (produktív bokrosodás) a fázis végére kialakulnak. A növekedés üteme nagyban függ a környezettől; a hideg napok a növekedést lassítják. A tavaszi búza esetében felgyorsul, ahogy a nappalok hosszabbodnak és a hőmérséklet emelkedik.

Fejlődés 

Ez a fázis a szárbaindulástól - mely az első kipattintható szárcsomó (nodusz) megjelenését jelenti - a virágzásig tart. Ez kritikus növekedési szakasz a a hozam szempontjából a levelek, a gyökérzet és a virágocskák számára. A levélzet teljes lesz, és képes a fotoszintetikus aktív sugárzás (PAR) 95%-nak befogására. A növekedés nagyon gyors, mely magas napi tápanyag-igénnyel párosul a talajból. 

Termés 

Ez a fázis a virágzás végétől a gabona éréséig tart. Ezen időszak alatt a hozam összetevői közül a területegységnyi szemmennyiség és a gabonaszemek súlya lesz meghatározó. A zászlóslevél egészsége és nitrogén-ellátottsága fontos tényező, mert 70%-ig ez járul hozzá a gabona szén-hidrát tartalmához.

búza tények 

 

A búza növekedési szakaszai

Az évek során számos rendszer született, melyek segítségével meghatározhatóak a búza növekedési szakaszai. A három leginkább használatos rendszer: a Zadoks, a Feekes és a Haun. Ezek közül is a Zadoks a legszélesebb körben elterjedt. Itt olvashatóak a skála adatai:

búza tények

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

További számok és tények a búzáról:

Az őszi búza tápelem-összegzése

Az őszi búza tápelem-összegzése

Minden növénynek 13 féle ásványi anyag kell a növekedéshez és a fejlődéshez. A tápanyag-gazdálkodási tervben arra kell összpontosítani, hogy meglegyen a tápelemeknek a megfelelő egyensúlya az optimális növekedéshez.
A tápelemek szerepe a búza növekedési szakaszaiban

A tápelemek szerepe a búza növekedési szakaszaiban

A tápelem szükséglet függ attól, hogy a növény melyik növekedési szakaszban van éppen. Tekinse meg, hogy mennyire fontosak a tápelemek az egyes növekedési szakaszokban.
A búza kategorizálása

A búza kategorizálása

Két fajta búza fejlődött ki az évek során és uralja a termőterületeket: közönséges búza és a durum búza.
A búza termesztés agronómiai irányelvei

A búza termesztés agronómiai irányelvei

A növénytermesztés alapvető célja a fotoszintetikusan aktív sugárzás (Photosynthetically Active Radiation, PAR) szárazanyaggá alakítása, amelyet aztán magas tápértékű étel, takarmány vagy alapanyag formájában energiatermelésre lehet hasznosítani.
A tápanyagok kijuttatásának időzítése

A tápanyagok kijuttatásának időzítése

A tápanyag-ellátás során használt tápelemek időzítése nagyon fontos, hogy a minimális környezeti hatások mellett a maximális terméshozamot kapjuk. Az időzítést össze kell hangolni a növény fejlődésének csúcsidőszakával.
A búza történelmi fejlődése

A búza történelmi fejlődése

Mint a három világszerte termelt gabonaféle egyike (a másik kettő a kukorica és az árpa), a búza emberek millióinak szolgál alapvető élelmiszerként.
A búza piaci követelményei

A búza piaci követelményei

Ugyan az összes búzából lehet lisztet őrölni, nem minden liszt felel meg a piaci követelményeknek. Számos kritérium van, melyeknek meg kell feleni a különböző piacokon.