Kukoricatermesztés a világban

Kukoricából az összes többi gabonánál többet termelnek minden évben. Nagyjából 162 millió hektár területről 850 millió tonna szemes kukoricát termelnek ki, ami kb. 5,2 tonna/hektár terméshozamot jelent.

 

kukorica tények

A legtöbb kukoricaültetvény az Egyesült Államokban és Kínában található, mely országok a globális össztermelés 37, illetve 21%-áért felelősek. A három fő kukoricaexportőr ország az Egyesült Államok, Argentína és Brazília. Csak egymás között 71 millió tonnányi kukoricát exportáltak 2010-ben. Mexikó a második legnagyobb importőr, az USA-ból és Argentínából is szállít be kukoricát. 

Az Egyesült Államok a takarmánykukorica termelésében is élen jár 2,6 millió hektár termelőterülettel, amely azonban kevesebb, mint egytizede a szemes kukorica termőterületének. 

Az Európai Unió országaiban évente kb. 5 millió hektárnyi területen termel silókukoricát és nagyjából ugyanekkora területet fordítanak szemes kukorica termelésére is. A takarmánykukorica termelésében Németország és Franciaország jár az élen.

Még több a tény a kukoricáról:

Agronómiai irányelvek

Agronómiai irányelvek

Kukoricát leginkább az 55-ik északi és a 45-ik déli szélességi fok között termesztenek. A kukorica használja fel leghatékonyabban a napfényt, és a hektárra bontott terméshozama is a legmagasabb a hazánkban termesztett növények közül.
Tápelem összegzés

Tápelem összegzés

A kukorica esetében a tápanyag-felvétel főleg a szárnövekedés során történik (4-8 leveles állapottól címerhányásig), a műtrágyát célszerű ez előtt kijuttatni -hacsak nem csévélődobos öntözést alkalmazunk-, mert a magas és sűrű növények között nehéz a...
Alkalmazási stratégiák

Alkalmazási stratégiák

A műtrágyaszórás termékeny talajoknál alkalmazandó. Ez egy kis kockázatú technológia abban az esetben, ha a műtrágyát a vetés előtt vagy a növény növekedésének korai szakaszában alkalmazzuk.
Gyomnövények, kártevők és betegségek

Gyomnövények, kártevők és betegségek

A kártevő rovarok elterjedése évszakról évszakra változik és a termelők rendszerint folyamatos ellenőrzés mellett szabályozzák a vetésforgót a kockázatok csökkentése érdekében.
Talaj és meszezés

Talaj és meszezés

A kukoricának kicsi a tűréshatára az alacsony (<5,0) pH-értékű talajjal szemben, ahol az alumíniumtoxicitás visszafogja a gyökérnövekedést, a mangántoxicitás pedig a növény fejlődését. A megfelelő pH-érték 6-7,2 közé esik.
Kukoricapiac

Kukoricapiac

A búzához és rizshez képest felhasználását tekintve a kukorica valószínűleg a legsokoldalúbb gabonaféle.