A burgonya piaci követelményei

Sok országban már nem lehetséges, hogy elültetjük a burgonyát, betakarítjuk a termést és elvisszük a piacra. A termelőknek szigorú minőségi kritériumoknak kell megfelelni, melyeket a végfelhasználók állítanak fel, ellenkező esetben szankciókkal kell szembenézni, mely lehet pénzügyi, vagy legrosszabb esetben akár a termés elutasítása.

Ennek eredményeképpen az egész termelési programot - beleértve a vetőmag választását, a technológiát, a szárítást, vagy akár a tárolást - úgy tervezték, hogy magas terméhozamot biztosítson, mely megfelel a piac minőségi követelményeinek.

Friss burgonya

A fogyasztó számára a megjelenés és a főzési minőség elsődleges fontosságú. A megfelelő eredmény függ a fajtaválasztástól és a burgonya termesztésétől is.

A gumók alkjának és méreteinek összhangban kell lenni (4.6-8.4cm), fontos az egészséges, foltmentes héj.

A burgonya szárazanyag tartalma is fontos, mert a gumók 18-20% feletti szárazanyag-tartalomnál hajlamosabbak a felületi sérülésekre és szétesnek a főzés során.

A friss burgonyát egyre növekvő mennyiségben értékesítik "félkész kiszerelésben".  Az alacsonyabb árú burgonyát ömlesztve vagy "gazdaságos ill. budget kiszerelésben" árulják.

 burgonya tényekburgonya tények

 
 

 

 

  

Feldolgozott burgonya

A feldolgozott burgonyának egyenletes alkúnak, a gumóknak standard méretűnek és minőségűnek kell lenniük.

A burgonyának, melyből hasábburgonya és chips készül magas szárazanyag-tartalommal kell rendelkezni, hogy a sütéskor a megfelelő színt kapjuk. A megfelelő szín megállapításához a feldolgozók egy színskálát használnak. A múltban a 18%-os szárazanyag-tartalom volt a minimum elvárás. Napjainkban a feldolgozók a 20-25%-os szárazanyag-tartalmú burgonyát keresik. Bizonyos típusú cukor - különösen a redukáló cukor - is alacsony legyen, különben a burgonya megbarnul sütés vagy főzés közben. A redukáló cukor elfogadható mennyiségét a szerződések általában meghatározzák.

A feldolgozók általában szerződésben rögzítik a külső vagy belső sérülések miatti veszteségek ellentételezését. Az átlagos szerződések 5%-os veszteséget engednek, vagyis 20 kg burgonya esetén 1 kg-t. 

burgonya tényekburgonya tények

 
 

Keményítő gyártás

Világszerte a burgonya az egyik legfontosabb forrása a keményítő gyártásának. Nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása, legalább 13%-nál magasabb keményítő-tartalmű termékre van szükség. Minél magasabb a keményítő tartalom, annál alacsonyabb a veszteség. A gumók a keményítő szemcséket nagy méretben tartalmazzák (1-10 centiméter szemben a gabonaféléknél található 0.5-4 centiméterrel), és magas foszfát tartalommal rendelkeznek. A keményítő tulajdonsága befolyásolja a végtermék minőségét, különösen a viszkozitását.

 

Vetőburgonya előállítás

A termés hozama és minősége nagymértékben függ a vetőburgonya minőségi- ésegészségi állapotától. Annak érdekében, hogy a termelő megbizonyosodjon vásárolt vetőburgonyájának a megfelelő minőségéről, néhány ország a "Vetőmag Osztályozási Rendszer" alapján ellenőrzik a vetőburgonyákat.

A vetőburgonyának egységes minőségűnek, megfelelő alakúnak kell lenni - általában 3.0-5.6 centiméter átmérőjűnek. Ahol vágott darabokat használnak vetőburgonyának, ott gombaölővel kell kezelni, hogy csökkentsék a betegségek kialakulásának kockázatát.