A burgonyagumók számának befolyásolása

Az egy burgonyatő alatt termő gumók számát mezőgazdasági szempontok és az adott fajta jellemzői befolyásolják. A hektáronkénti nagy gumószámnak a kis gumóméret lesz a következménye: a termés ideális konzervipari feldolgozásra, salátának vagy vetőburgonyának.

A viszonylagosan alacsony gumószám eredményeként alacsonyabb lesz a „verseny” egy adott területegységen, ami lehetővé teszi a növény számára, hogy az energiáit és az erőforrásokat nagyobb gumók növesztésére fordítsa: ezekből lesz az étkezési és feldolgozóipari burgonya.    

    

A növény tápanyagellátása és a burgonyagumók száma

A megfelelően kiegyensúlyozott tápanyagellátás kritikus fontosságú a gumószám befolyásolásánál. A foszforról, a káliumról és a kalciumról is kimutatták, hogy hatással van a gumószámra. 

 

Foszfor

A foszfor rendelkezésre állása fontos a gumófejlődés kezdeti szakaszában a maximális gumókötés biztosításához, különösen akkor, ha a gumószámot növelni kell bizonyos fajták esetén, illetve ott, ahol a piac nagy számú, de kis méretű gumót igényel (pl. vetőburgonya). Ez a tanulmány a foszfor hatását mutatja a gumószám növelése és az átlagos hozamszint szempontjából:

burgonya hozam

Miközben a burgonya igencsak jól reagál a friss foszforra, a gazdaságilag optimális arányt viszonylag nehéz meghatározni. A szükséges arány a talajtípustól és a talajvizsgálat eredményeitől függ. Ahol nem áll rendelkezésre megfelelő foszfor a talajban a növény növekedéséhez, ott a foszforral történő lombtrágyázás biztosíthatja a szükségleteket.

Ez a tanulmány a foszforral történő lombtrágyázás hatását szemlélteti a gumószám növelésére vonatkozóan:

burgonya hozam

Ha épp a gumófejlődés kezdete előtt alkalmazzuk a foszforral történő lombtrágyázást, az növeli a gumószámot.

burgonya hozam
Mivel a foszfor viszonylag rosszul mobilizálódik a talajban, ezért fontos, hogy a P műtrágyát a gumókhoz közel alkalmazzuk. A sortrágyázás hatékonyabb, mint a felületre szórás, különösen olyan talajokon, ahol nagy arányú a foszfor megkötése.

burgonya hozam

Ez az ábra a talaj pH értékének a hatását szemlélteti a foszfor rendelkezésre állására, ahol kalcium kicsapódik magas pH érték mellett, a vas pedig megköt alacsony pH értéknél.

 

Kálium

A kálium befolyásolhatja a kötött gumók számát, és a kálium alkalmazásának módja is fontos.

Ez a kísérlet a kálium alkalmazási módjának hatását mutatja a gumószámra vonatkozóan.

burgonya hozam

Ezek a kísérletek jól szemléltetik a kálium hatására bekövetkező hozamnövekedést, valamint a kálium-szulfát (SOP) előnyeit a kálium-kloriddal (MOP) szemben.

burgonya hozam

 

A burgonyagumó méretét befolyásoló egyéb növényvédelmi eljárások

 

A következők révén befolyásolható a gumók száma:        

  • A megfelelő fajta kiválasztása
  • A növekedés akadályozásának elkerülése gumóképződéskor (pl. aszály, tömörítés)
  • Öntözés a megfelelő termesztési környezet fenntartása érdekében
  • Fiziológiailag öregedő vetőgumók a gumónkénti kívánt rügyszám eléréséhez
  • Megfelelő tőtávolság a négyzetméterenkénti optimális hajtásszám biztosítása érdekében
  • Növényvédelmi termékek használata – például gyomirtók és nematicidek – annak biztosítására, hogy a növény viszonylag akadálytalanul növekedjen

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.