Almatermésűek gyümölcssúlyának növelése

Az almatermésűek gyümölcssúlya fontos a hozam növelése szempontjából. Feltéve, hogy megfelelő a minőség, a termelők célja nagyobb (nehezebb) gyümölcs termesztése. A tápanyag-ellátás kulcsszerepet játszik a gyümölcsök súlyának növelésében.

Tápelemek és a gyümölcssúly

 

Nitrogén

alma hozam

A  megfelelően kiválasztott nitrogén forma fontos a hozam szempontjából. A kalcium-nitrát forma könnyen elérhető és magasabb hozamot biztosít. Összehasonlítva az ammónium-nitráttal, a kalcium-nitrát fenntartja a talaj pH-értékét, javítja a fa növekedését és biztosítja a többi tápelem jobb elérhetőségét.nitrogén forma fontos a hozam szempontjából. A kalcium-nitrát forma könnyen elérhető és magasabb hozamot biztosít. Összehasonlítva az ammónium-nitrráttal, a kalcium-nitrát fenntartja a talaj pH-értékét, javítja a fa növekedését és biztosítja a többi tápelem jobb elérhetőségét.

A kalcium aktivizálja az enzimeket, nélkülözhetetlen a sejtek osztódásához, sejtmegnyúláshoz és a gyümölcs növekedéséhez.

 

Foszfor

alma hozam

A foszfor közvetlen hatással van a hozamra. A tenyészidő előrehaladtával a levél foszforkoncentrációja csökken, a foszfor a gyümölcshöz kerül. Ahogy a gyümölcs súlya növekszik, úgy növekszik a gyümölcsben lévő foszfor mennyisége is. Ezért fontos, hogy egész időszak alatt megfelelő mennyiségű foszfor álljon rendelkezésre, biztosítva a megfelelő növekedést, és fenntartva a tápelem egyenletes eloszlását a gyümölcsben.

 

Kálium

A káliummal jól ellátott talajok esetén, az egyes fák akár 600-700 g káliumot is felvehetnek nagyobb térállású gyümölcsösökben. A hozam növekedése a gyümölcs súlyának növekedéséből ered. Azonban a kálium tápelem alkalmazásakor figyelembe kell venni a talaj kálium-tartalmát; ahol magasabb a kálium szint, ott a nagymértékű kálium műtrágyázás terméscsökkenést eredményezhet a többi kation (magnézium, kalcium) csökkent felvétele miatt.

alma hozamalma hozam

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor