Az almatermésűek hozamának növelése

A tápelemek a növények alapvető építőkövei. Az eredményes termesztés érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcs legyen a fán. A túl nagy mennyiségű termés azonban tárolási problémákat okozhat, mert több gyümölcs "versenyez" az elérhető tápelemekért pl. a kalciumért. Ugyanakkor a túl kevés gyümölccsel rendelkező fák a nagy gyümölcsméret miatt kalcium hiánytól szenvedhetnek. Ezért fontos a megfelelő egyensúly a gyümölcs mennyisége és mérete tekintetében.

Az összes tápelemnek elérhetőnek kell lenni az almafélék számára a megfelelő mennyiségben és egyensúlyban.

Tápelemek és az almatermésűek hozama

Az almatermésűek számára a nitrogén, a kalcium és a kálium a legfontosabb tápelem.

alma hozamalma hozam

nitrogén maximalizálása a fa, a levél és a gyümölcs korai növekedési szakaszaiban a legfontosabb.  Az almaféléknél a jellemző nitrogén kivonás évente egy tonna gyümölcs esetében körülbelül 0.6 kg. 

Az almatermésű növények termesztéséhez nagy mennyiségű kalcium szükséges. A mennyiség nagy részét a növény a növekedés korai szakaszaiban veszi fel. A kalcium csak egy kis része jut el a gyümölcsbe. Végeredményben az éves kalcium kivonás körülbelül 0.14 kg egy tonna gyümölcs esetében.

.

alma hozamalma hozam

kálium felvétel maximuma a gyümölcsfejlődés középső időszakában van; később, mint a nitrogén és a kalcium esetében. A jó kálium-ellátottság kulcsfontosságú a gyümölcs hozamának és súlyának elérése érdekében. Az almafélék tápelemkivonása kálium esetében évente 1.5 kg/t termés.

Viszonylag kevés foszforra van szüksége az almaféléknek, a felvétel könnyedén megtörténik az egész szezon folyamán. A talaj rendszerint rendelkezik a szükséges mennyiséggel, azonban a csúcsidőszakokban tápoldatozás vagy lombtrágyázás szükséges lehet.

A magnézium főleg a megfelelő növekedéshez szükséges. A tápelem kivonás évente kevesebb, mint 0.1 kg egy tonna gyümölcs esetében.

Biztosítani kell azt is, hogy bórvasmangánmolibdén és cink megfelelő mennyiségben legyen jelen.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor