április 11, 2019

Repce helyzetkép jelentés

Szerző: Makra Máté

Az idei kedvezőtlen tavasz ellenére Sopronhorpácson, a Béta Kutatóval együttműködésben beállított repce kísérleteink igen kedvező képet mutattak legutóbbi szemlénk alkalmával.

20190408_093636.jpg

A tavaszi fejtrágyákat már kijuttattuk, ráadásul éppen az elmúlt hétvégére jósolt esőzések előtt. Ez az ígéreteknek megfelelően a területre meg is érkezett, így várható, hogy a másodjára kijuttatott fejtrágya nagyobb hatékonysággal fog hasznosulni. A nitrogén mellett a kénpótlás is a nitrogén fejtrágya kijuttatásával egymenetben történik. Fontos megemlítenünk, hogy a YaraBela Sulfan magas kéntartalma ez esetben nagy jelentőséggel bír. A foszfor és kálium-pótlás hagyományosan ősszel történik, de a YaraMila Actyva tavaszi kijuttatása lehetőséget biztosít, hogy ezt a nagyobb igényekhez igazodva, vagy épp az ősszel elmaradt kijuttatást ilyenkor pótolva tavasszal adjuk ki.

Sopronhorpács.jpg

A virágzás előtti lombtrágya kezelések azonban még hátravannak: a tervek szerint kijuttatott YaraVita Bortrac a virágzási folyamatok zavartalanságáért felel, míg a YaraVita Thiotrac az olajtartalom növelésében vállal szerepet. A gyengébb repceállományokban, vagy ha korábban csak egy bóros lombtrágyát kapott a repcénk, még a virágzás előtt a YaraVita Brassitrel Pro kijuttatása továbbra is javasolható: a bór mellett mangán, molibdén, kalcium és magnézium komplexen segíti a növények fejlődését. A kalcium a sejtfalak erősítése mellett ráadásul segíti a bór hasznosulását, így a megtermékenyülési folyamatok sem szenvednek kárt.

Kísérleteink számos olyan kérdésre választ adnak, melyek a gyakorlatban is hasznosíthatók, segítik a megfelelő tápanyagutánpótlási technológia összeállítását. Az eredményekről természetesen később még beszámolunk.