március 21, 2024

Az a fránya foszfor....

Szerző: Yara Hungária Kft.

Az utóbbi időben, hasonlóan a kereskedőkhöz és termelőkhöz, mi is számolunk. A kialakult gazdasági helyzet miatt mindenki szeretne minden egyes fillért megfogni, jól befektetni, hatékonyan használni, de időről-időre mégis az látszik, hogy sokat optikai alapon (értsd ár) döntenek, anélkül, hogy a számok mögé néznének.

Itt van most éppen a címben idézett „fránya foszfor”. Műtrágya kijuttatásakor alapvető cél, hogy az azzal kivitt tápelemek, így a foszfor is, minél nagyobb százalékban hasznosuljanak, és ne csak megmutassuk a növényeinknek a P-betűt. A növények általi felvehetőség szempontjából a műtrágyák foszfortartalma alapvetően kétféle (valójában három) lehet:     

A VÍZOLDHATÓ FOSZFOR azonnal felvehető a növények számára a talajoldattal.

Az AMMÓNIUM-CITRÁTBAN OLDHATÓ FOSZFORTARTALOM a növények számára szintén felvehető, a növényi gyökere savas váladékával kerül feltárásra.

Minden, a műtrágyában található foszfortartalom NEM vízoldható és citrátoldható része a növények számára NEM ELÉRHETŐNEK tekinthető, és csak igen lassan válik azzá, amikor a talaj savai elkezdenek reagálni ezzel a foszforral. Ezek felvételéhez többféle tényező együttállása szükséges, nem véletlen, hogy jellemzően a szakirodalom sem foglalkozik ezzel a foszfortartalommal. Ez a legtöbb műtrágya foszfortartalmának általában kevesebb, mint 5%-a, de azonnal tudunk üdítő kivételt és alatta egy ellenpéldát is mutatni:

YaraMila Cropcare 8-12-22 (korábban 8-11-23):

  • összes foszfor:               12 %
  • citrátoldható foszfor:     11,5 % (az összes foszfor 95,8 %-a)
  • vízoldható foszfor:         9,2 % (az összes foszfor 76,6 %-a)
  • egyéb foszfor:                 0,5 % (az összes foszfor 4,2 %-a)

Látható, a hogy fenti műtrágya alkalmazásakor a kiadott foszfortartalom kb. háromnegyede azonnal felvehető a növények számára, további, közel 20 % a gyökérsavak hatására válik felvehetővé, 4,2 % pedig lassan vagy adott körülmények között soha nem lesz elérhető a növények számára

Miért írjuk ezt le? Csak azért, mert időről időre feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon mi motiválja a kereskedőt és a termelőt, összemérhető árakon a lentiekhez hasonló műtrágyák forgalmazásában, felhasználásban:

  • citrátoldható foszfor:     az összes foszfor 66,6 %-a
  • vízoldható foszfor:         az összes foszfor 50 %-a
  • egyéb foszfor:                 az összes foszfor 33,4 %-a

A válasz: optikai döntés és egyéb…