április 04, 2024

Gabonák tápanyagellátása határjáró szemmel

Szerző: Tóth Milena

A márciusi csapadéktérképet megnézve elég vegyes az országosan lehullott mennyiség: 6-57 mm közötti. Az ország nagyobb részén 20-30 mm tartós vízhiány tapasztalható. Ez a jelenség nem könnyíti meg sem az őszi, sem a tavaszi a gabonák helyzetét. A tápanyag-utánpótlás szempontjából továbbá figyelembe kell venni a növények mostani állapotát és fenológiáját.

Ahol a vetés időben történt, megfelelő a tőszám: Ezek a növények már az 1-2 nóduszos állapotban vannak, általában jó kondícióban vágtak neki a szárbaindulásnak. Ebben a fenológiai szakaszban már eldőlt a kalászok száma és folyamatban van a kalászdifferenciálódás. A növény tápanyagigénye ebben az időszakban, egészen a zászlós levél megjelenéséig a legintenzívebb. Ilyenkor napi 4-5 kg/ha nitrogénigénye is van a növénynek. Nem csak növényvédelmi szempontból, de tápanyag-ellátottság tekintetében is nagyon fontos, hogy a növényeket rendszeresen ellenőrizzük. Érdemes a gyökérzetet is szemügyre venni, egyrészt a gyökér mélységét, másrészt a felszín közelében lévő rövidebb, de vastagabb támasztógyökerek kialakulását. Ezeknek döntő jelentőségük van a szárszilárdításban és a felszín közeli tápanyagok (bemosó csapadék hiányában!), nedvesség elérésében, hasznosításában.

A megnövekedett tápanyagigény biztosítására, a mikroelemek szinergista hatásának kihasználására és a termésmennyiség növelésére ajánljuk a YaraVita Gramitrel gabonafélékre kifejlesztett lombtrágyánkat 2-3 l/ha dózisban. Ha gomba-, vagy rovarölő szerrel egyszerre szeretnénk kijuttatni, akkor a keverés előtt ellenőrizzük a keverhetőséget és a bekeverési sorrendet a www.tankmix.com oldalon. A kezelést érdemes a zászlós levél megjelenésekor 1-2 l/ha dózisban megismételni. Mivel a termék 1-1,5 hónap tartamhatással bír, így egyrészt elegendő idő áll rendelkezésre a lassan felszívódó tápelemek bejutására, másrészt folyamatos tápanyag-ellátást biztosít a következő, szintén érzékeny zászlós levél állapotig. Hasznos segítség lehet a terepi bejáráskor a CheckIT applikációnk. Képek, leírások alapján könnyen azonosíthatja a tápanyaghiányt, amit aztán egyszerűen és gyorsan orvosolhat is.

 

Ahol a vetés későn történt, gyenge az állomány: Ebben az esetben komoly esélylatolgatásra van szükség: megmaradjon-e az állomány, extenzív termesztés legyen-e, érdemes-e rákölteni, „felhozni” a növényeket? A gyengébb, fejlődésben lemaradt növények támogatására két technológiai javaslatunk van. Az egyik esetben érdemes a 2 l/ha Gramitrel-t 2 l/ha Thiotrac-kal, azaz kénes nitrogénnel kiegészíteni. Ezzel az összetétellel 2x620 + 2x1016 g/l, azaz 3,3 kg hatóanyagot juttatunk ki hektáronként. Ez elég „erős” tápanyag-mennyiség, mellyel valóban látványos és hatékony segítséget tudunk adni a növényeknek. A másik lehetőség: 2 l/ha Zeatrel és 2 l/ha Thiotrac kombinációja. Ezzel is 3,3 kg/ha hatóanyagot juttatunk ki, de a termékek specializációja végett itt a gyökérképzés, bokrosodás elősegítése a cél. Ha megnézzük a két termék tápelem összetételét, akkor N-P-K mellett két fontos mezoelemet, a ként és a magnéziumot, valamint a kalászosok egyik fontos mikroelemét a cinket is kijuttatjuk.

 

Akiknek a gabona minősége is fontos: A zászlós levél állapotakor újabb kérdést kell feltennünk. Van-e még lehetőség N utánpótlásra (=3. részlet), ha igen, akkor az folyékony, vagy szilárd műtrágya formájában kerüljön kijuttatásra, illetve fókuszálunk-e minőségre? A kérdésekre a válasz egyik felét a csapadék, vagy annak hiánya adja meg, a másikat a kijuttatás időzítése (1.ábra). A nitrogén késői alkalmazása (a zászlós levélhez képest) kevésbé befolyásolja a hozamot, de jelentősen növeli a fehérjetartalmat.

Két nitrogénes lombtrágyával is kiegészíthetjük a fejtrágyát: az egyik a már említett YaraVita Thiotrac (5 l/ha), vagy a YaraVita Last N. Utóbbi egy 25 % szabályozott felszabadulású N tartalmú folyékony lombtrágyánk. Javasolt dózisa 10-20 l/ha.

 

Sajnos még egy esetet számításba kell vennünk, ez pedig, ha nem esik az eső! Ott, ahol az elején említett pár mm esett csak egész márciusban nehéz helyzetben vannak a gazdák a rentabilitás kapcsán. Ilyenkor - a gazdaságossági határokon belül- kondicionáló termékünket ajánljuk, mely segít a remélhetőleg átmeneti állapot átvészelésében: YaraVita Universal Bio lombtrágyánk 3-5 l/ha dózisban segíti a stressztűrést, N-P-K tartalma mellett mikroelem kiegészítést is tartalmaz.

 

Nem csak szakmai, hanem a költségek és a ráfordítás hatékonysága szempontjából is érdemes mérlegelni, ezért kérjen árajánlatot kereskedőinktől, vagy a www.yara.hu oldalon keresztül. A termékek összetételéről szintén a honlapunkon tájékozódhat, a technológiákról továbbra is szaktanácsadó kollégáinktól kérhet segítséget.