A szemes kukorica terméshozamának javítása

A kukoricaszemek számát és méretét befolyásoló főbb makroelemek mellett a szemes kukorica terméshozama a többi tápanyagtól is függ, amelyek hiánya korlátozhatja a növény növekedését.

Tápelemek és a szemes kukorica hozama

Magnézium

kukorica hozamkukorica hozam

 

A magnézium-ellátás a növekedés csúcsidőszakában, a legintenzívebben a V5 fejlődési szakaszban szükséges. A magnéziumfelvételre folyamatosan szükség van a növekedéshez. Magnéziumszegény talaj esetén alkalmazása segíti a jobb növekedést és a magasabb terméshozamot.

 

Kén

kukorica hozamkukorica hozam

 

Réz

kukorica hozam

A kukorica érzékeny a rézhiányra. Erre az elemre leginkább a címerhányás szakaszában van szükség. A növény rézigénye más mikroelemekhez képest viszonylag alacsony, így a betakarított termésből is kevés rezet vonhatnak ki.

 

 

 

 

Vas

kukorica hozam

A kukorica csak kissé érzékeny a vashiányra, és az ebből fakadó a hiánytünetek is ritkák. Hiánytünetek esetén a levélen keresztüli alkalmazás – különösen a levélfejlődés késői és a szárnövekedés korai szakaszában – fokozza a terméshozamot.

 

 

 

 

Mangán

kukorica hozam

A mangán közvetlen hatással van a növény fejlődésére és növekedésére. Részt vesz a klorofilltermelésben és a fotoszintézisben, valamint katalizátorként viselkedik sok növekedési folyamatban, beleértve az anyagcserét és a fehérjeszintézist. A mangán nagyrész a levelekben és a szárban halmozódik fel – sokkal nagyobb mértékben, mint más mikroelemek. A mangánfelvétel fokozatos, különösen a vegetatív növekedés szakaszában. A terméshozam növelése érdekében a leveleken vagy a talajon keresztül alkalmazzuk.

 

Cink

kukorica hozamkukorica hozam

 

A vizsgálatok többségében a cink mutatja a legnagyobb terméshozam-érzékenységet. Erős reakciót vált ki a cink vetőágyban történő alkalmazása, amely nagyrészt a korai gyökér- és hajtás-, illetve a későbbi levélnövekedésre van hatással. Magas terméshozam ugyanakkor a cink levélen keresztül történő alkalmazásának is köszönhető.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.