A kukorica ellenálló képességének javítása megdőléssel és faggyal szemben

A növény megfelelő növekedéséhez a nitrogént kiegyensúlyozottan kell adagolni, a megdőlés kockázatának növelése és az érés késleltetése nélkül. A növény adventív gyökereket növeszt, melyek segítik rögzítését és ellenállását a megdőléssel szemben.

Tápelemek és a kukorica megdőléssel és faggyal szembeni ellenállása

Nitrogén

A nitrogén túlzott vagy megkésett alkalmazása hajlamossá teheti a növényt a megdőlésre, amit érdemes számításba venni a művelés megtervezésekor. A legjobb eljárás, ha az adagolás helyi nitrogén válaszreakciókon alapuló szintjét a helyi termesztési gyakorlathoz igazítjuk, számításba véve az előző termény maradványaiból és/vagy trágyából fennmaradt nitrogént.

 

Kálium

kukorica minősége

A kálium segít minimalizálni a fagykárokat azáltal, hogy akklimatizálja a sejteket a sejten belüli elfagyáshoz, így csökkentve a sejtkárosodást. A modern hibrid fajták viszonylag jól tűrik a hideget. A fagy ugyan kárt tehet a fiatal növényben, azonban mivel a növekedési pont egészen addig a talajszint alatt található, amíg a növény eléri a V5-ös növekedési szintet (25-30 centis magasság), a növényelhalás nem jellemző. Ezekben a korai szakaszokban növekedési pont felett található levelek elhalása vagy eltávolítása alig van hatással a növekedésre vagy a terméshozamra.        

Egy jelentős fagy, amennyiben a magtelítődés befejeződése előtt történik, befolyásolhatja a termés minőségét. Egy kisebb fagyban a levelek elhalhatnak, a szár és a szárcsomó azonban nem károsodik. Amennyiben a leveleknek csak egy része fagy el, az életben maradt levelek tovább működnek és hozzájárulnak a jó terméshez, amennyiben a továbbiakban biztosítottak a megfelelő körülmények a növekedéshez.

A kálium megerősíti a növény rostjait, ami erősebb szárat eredményez, ezáltal csökkentve a megdőlés esélyét. A káliumhiány növeli a szár rohadásának esélyét, ami alacsonyabb növényeket eredményez, amik kisebb tömegük ellenére is hajlamosabbak a megdőlésre.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.