A kukoricalevél bíbor elváltozása

Az esetleges tápanyag hiány miatt minden levelet meg kell vizsgálni, melyen bíbor elváltozást tapasztalunk. Óvatosan kell azonban eljárnunk, mivel némely fajtákon természetes bíbor pigmentációt tapasztalhatunk, valamint az alacsony hőmérséklet miatt a növény megváltozott anyagcseréje is okozhat hasonló tüneteket. Ha kétségeink volnának, érdemes megvizsgálni a levélszöveteket, hogy pontos diagnózist kapjunk egy esetleges tápanyaghiányról.

 

kukorica egészsége

kukorica egészsége

 

Foszfor

A szár és a levél sötét zöld, illetve a szélek (feltehetőleg antocianin-felhalmozódás okozta) bíbor elszíneződése foszforhiányra utal. A tünetek hideg és nyirkos talajon súlyosabbak.

 

Magnézium és kálium

Az eleinte sárga, majd fehér elszíneződéssel járó magnéziumhiányos állapot későbbi fázisaiban a levélen vöröses-bíbor elszíneződés tapasztalható, súlyos esetben a levél szélei és vége elhalhatnak. A magnéziumhiány leginkább homokos, savas talajokon jellemző, ahol a talaj kilúgozódik. Ezt at állapotot okozhatja a magnézium és a kálium egyensúlyának felborulása is. A magnézium- és a káliumhiány hasonló tüneteket okoz, így ajánlatos figyelmesen eljárnunk.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.