A kukorica hozamának növelése

Minden gazdálkodó célja a magas terméshozam, amelyet számos agronómiai tényező befolyásol. Ezek nagy része szabályozható az adott éghajlati- és talajviszonyok függvényében. Ha kiválasztották a helyi termesztési feltételeknek megfelelő fajtát, a kukoricát elvetik. Az állománysűrűséget úgy határozzák meg, hogy egy növényen egy cső fejlődjön ki. A magas terméshozam eléréséhez maximalizálni kell a soronkénti szemszámot és növelni a csőtömeget. A gazdálkodó ezt megfelelő tápanyag-ellátással valósíthatja meg.

Tápelemek és a kukorica terméshozama

kukorica hozam

A nitrogén a magas terméshozam biztosításáért fontos. Azonnal elérhetőnek kell lennie, hogy elősegítse a növény növekedését és fejlődését.

A foszfor a gyökérnövekedés és a termékenyülés szempontjából fontos.

A kálium, amelyből a fejlődő növény nagy mennyiséget vesz magához, a nitrogénhez hasonlóan serkenti a növekedést. A kálium- és a nitrogénellátásnak kiegyenlítettnek kell lennie. A megfelelő káliumellátás minimalizálhatja a fagykárokat, és csökkentheti a megdőlés esélyét. Továbbá fontos a légcserenyílás zárásában, így a vízveszteség csökkentésében is.

A magnézium, a kén és a vas elősegíti a fotoszintézist és a megfelelő növekedést a magas terméshozam érdekében. A kalcium biztosítja a növény megerősödését, segíti a gyökér, a levél és a szár növekedését. A bór a bibeszár növekedéséhez és a kukorica jó szemterméséhez szükséges. A cink a fotoszintézishez fontos.

Egyéb mikroelemek hiánya szintén korlátozhatja a növekedési folyamatot és a későbbi terméshozamot.

Egyéb növénytermesztési gyakorlatok a terméshozam növelésére

  • A talaj optimális pH-értékének fenntartása biztosítja a tápanyagfelvételt és fokozza a növekedést. A megfelelő pH-érték 6 és 7,2 közé esik (vízben mérve). A kukoricának kicsi a tűréshatára az alacsony (<5,0) pH-értékű talajjal szemben, az alumíniumtoxicitás visszafogja a gyökérnövekedést, a mangántoxicitás pedig a növény fejlődését.
  • Jobb terméshozam eléréséhez alkalmazható mész, amely növeli a talaj pH-értékét, illetve gipsz, amely javítja a talajszerkezetet és a kalciumtelítettséget. A gipszből kiváló kén a felszabaduló alumíniummal vegyületet alkot, így csökkentve a növények toxicitását.
  • A megfelelő talajszerkezet elengedhetetlen az erős gyökerek fejlődéséhez és a növekedéshez – a kukorica különösen érzékeny a talajtömörségre.
  • A sortávolság, az állománysűrűség és a vetésforgó jobb terméshozamot biztosít azáltal, hogy minimalizálja a betegségek, kártevők és gyomok terjedését.
  • A gyomirtás elengedhetetlen a versenyképes induláshoz, a kártevők és betegségek elleni védekezés pedig minimalizálja a gyökér és a levelek károsodását. A kukorica öntözése korlátozott, a címerhányás idején azonban különösen fontos a vízellátás a szemtermés miatt.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.